Belgien har varit en framstående exportör av el 2022

Bryssels symbol Atomium. Foto. Atomium Pressfoto

Frankrike, som har drabbats av underhållet av sina kärnreaktorer, har 2022 fått det mesta av sin el från Belgien, som också varit det huvudsakliga transitlandet för naturgas till Tyskland.

Belgien har inte bara lagt grunden för betydande energipolitiska åtgärder från EU 2022, utan också sett till att lamporna fortfarande kunde tändas i Frankrike.

Står still för underhåll

Det lilla landet i hjärtat av Europa, som belgarna gärna marknadsför det som, har också skickat nästan 10 terawattimmar el till Frankrike, vilket motsvarar elförbrukningen för 2,8 miljoner hushåll, skriver Euractiv.

År 2022 var Belgien således den största exportören av el till Frankrike.

Under året har landet plågats av kärnkraftsreaktorer som stått stilla för underhåll och uttorkade floder som sänkt produktionen i landets vattenkraftverk.

Tredje största leverantör

Därmed var situationen 2022 den helt omvända, eftersom det brukar vara Belgien som vanligtvis importerar energi från Frankrike.

När det gäller naturgas har Belgien också hjälpt sin andra stora granne, nämligen Tyskland, med leveranser. Efter Norge och Ryssland har Belgien varit Tysklands tredje största leverantör av gas.

Totalt har Belgien varit transitland för 441 terawattimmar. Det motsvarar tre gånger så mycket som Belgien själva tar i anspråk.

Nästa år blir dock Belgiens energiexport något mindre på grund av att en kärnreaktor nyligen stängdes permanent.

Källa: Energy Watch