Laddoperatören Clever lanserar gigantiskt batteri

En av Clevers laddstationer. Foto: Clever

Laddoperatören ska hjälpa till att stabilisera elnätet med ett batteri i staden Køge som kan ta ner och leverera ström från nätet.

Den danska laddoperatören Clever ska bygga ett batteri med en kapacitet på 1,5 megawattimmar i Køge. Batteriet ska kunna leverera ström till nätet, men batteriet kan också användas för att bromsa laddningen av elbilar om nätet blir överbelastat.

Hjälper elnätet

– Om ännu fler ska välja elbilen i framtiden, då behöver vi hjälpa elnätet att växla upp dem. Därför har vi idag invigt ett gigantiskt batteri med en kapacitet på 1,5 megawattimmar i Køge, som kan användas för systemtjänster. Under den senaste månaden har vi testat hur batteriet kommunicerar med elnätet och så småningom även med elbilarna som laddar på vårt laddnät, förklarade Clevers Mads Harder-Lauridsen i samband med invigningen, enligt ett pressmeddelande.

Clever uppger att företaget kommer att lansera fler batterier i framtiden, och att det redan är ett till på gång, som kommer att etableras i samband med en blixtladdstation i Odense.

Clevers kunder står för cirka en procent av den totala danska elförbrukningen.

Källa: Clever