Swedecote i Vansbro väljer närvärme från Solör Bioenergi

Foto: Solör Bioenergy Group

När det var dags för industriföretaget Swedecote i Vansbro att byta ut den nuvarande oljepannan mot en hållbar och klimatsmart värmeanläggning togs kontakt med Solör Bioenergi för att se på möjligheten att koppla på fjärrvärme. Efter att beräkningar gjorts om bästa lösning för Swedecote föll valet på så kallad närvärme, ett koncept där Solör står för hela kedjan från projektering till drift.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 600 000 användare varje dag. Företaget finns på 271 platser i framför allt Sverige och Norge där fjärrvärme, ånga och el produceras och distribueras till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

bild
Foto: Solör Bioenergy Group

Swedecote i Vansbro, som utför ytbehandling, montering, paketering och distribution av produkter till framför allt fordonsindustrin, tog kontakt med Solör under 2021 då behovet av att byta ut den dåvarande oljepannan var stort. I de initiala samtalen mellan Swedecote och Solör diskuterades att koppla på industrin med det fjärrvärmenät som sedan flera år tillbaka förser villor, flerfamiljshus och industrier i Vansbro tätort med värme.

Efter beräkningar blev slutsatsen att kostnaden för fjärrvärme skulle bli för dyr eftersom industrin ligger en bit utanför tätorten. En ny lösning arbetades fram med så kallad närvärme, som kunde realiseras tack vare bidrag från Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet.

- Närvärme är en helhetslösning för kunden där vi tar hand om hela kedjan – från projektering och installation till drift, service och underhåll. För Swedecote blev den bästa lösningen att bygga en lokal värmeanläggning på plats hos dem. Vi är glada över att tillsammans med Swedecote tagit fram en lösning som är skräddarsydd för dem, säger Jonas Sörensson, affärsutveckling och försäljning inom Solör Bioenergi Värme AB.

På plats hos Swedecote finns nu en pelletspanna, som är i gång sedan i höstas. Pelletspannan eldas med biobränsle från lokala leverantörer och beräknas producera 1 200 MWh per år. I och med installationen har eldningsolja konverterats bort, liksom till viss del el, vilket innebär ett mindre effektuttag på elnätet.

- Arbetet med Solör har fungerat väl. Värmen är igång sedan en tid tillbaka och allt rullar på som det ska, säger Patrik Eriksson, platschef hos Swedecote i Vansbro.