General Electrics får rätt i Siemens Gamesas patentfall

Haliade-X var branschens första 14 megawatt stora vindkraftverk till havs. Det är den enda 12+ megawatt havsbaserade vindkraftsturbin som har varit i drift i över två år, särskilt på sin prototypplats i Rotterdam, vilket har gett GE påtaglig erfarenhet av att driva turbinen under olika förhållanden vid olika effektnivåer. Foto: GE

Den amerikanska vindkraftstillverkaren får bifall av en brittisk domstol i ett mål om intrång i Siemens Gamesas patent och kan därför fortsätta att marknadsföra turbinmodellen Haliade-X i Storbritannien.

Medan en amerikansk domstol i september beslutade till förmån för Siemens Gamesa om konkurrenten GE:s design på turbinmodellen Haliade-X.

- Domstolen ansåg att GE:s design gjorde intrång i Siemens Gamesas patent, men den nya domen blev helt annan i den brittiska Högsta domstolen, skrev Renews.

Klar för den brittiska marknaden

Siemens Gamesa hade hävdat att Haliade-X utvecklats på grundval av teknik som omfattas av dess rättigheter, men den brittiska domaren delar inte den uppfattningen, och därför kan GE fortsätta att marknadsföra Haliade-X på den brittiska marknaden.

Beställningen gäller alla aktiviteter som involverar Haliade-X i Storbritannien. Något som är goda nyheter för den amerikanska turbintillverkaren, som har kontrakt på leverans av turbinen till SSE Renewables, Equinor och Vårgrøns havsbaserade vindkraftspark Dogger Bank, som består av totalt tre projekt på vardera 1,2 gigawatt. Alltså en order på totalt 3,6 gigawatt.

 ”Borde ha utfärdats i första hand”

- Vi är nöjda med domstolens beslut, som stärker vår uppfattning om att tekniken i Haliade-X inte bara skiljer sig från annan patenterad teknologi, utan att patentet i fråga och dess motsvarigheter inte borde ha utfärdats i första hand, säger en talesperson för GE enligt Renews

- Vi är fortsatt engagerade i att ge fördelarna med Haliade-X till havsbaserade vindkraftskunder globalt, och vi kommer att fortsätta att försvara vår teknik genom att följa alla juridiska och tekniska alternativ som är tillgängliga för oss, sade talespersonen.

Mixtrade lite

Det brittiska patentfallet pågår separat från patentfallet mot Haliade-X i USA, som GE för närvarande överklagar, och ett ärende i Frankrike, som fortfarande pågår.

I det amerikanska fallet har GE mixtrat lite med designen i hopp om att det kan göra att Haliade-X-modellen kan säljas igen på den amerikanska marknaden.

Källa: Renews