Rotterdams hamn bygger en vätgasfabrik för 100 miljoner Euro

Vätgasfabriken kommer att spridas över 14 000 kvadratmeter stor areal i hamnen. Foto: Port of Rotterdam

Ett holländskt företag ska bygga en kombinerad väte- och batterifabrik i hamnen i Rotterdam. Det kostar 100 miljoner danska kronor och förväntas vara klar 2024.

Tyskland – viktigt mottagarland

Rotterdam är en viktig importhamn även för tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Enligt uppskattningar kommer mängden grön gas som produceras i Rotterdam år 2050 att uppgå till 18 miljoner ton. En avsevärd del av detta vatten kommer då att bestämmas för grannländerna, särskilt för Tyskland.

Rotterdams hamn kommer därmed att vara hem för en ny fabrik som ska producera grön vätgas genom elektrolys och lagra el via batterier.

Stor areal

Projektet byggs av den holländska koncernen Battolyser Systems och kommer att kosta cirka 100 miljoner euro.

Fabriken kommer att spridas över 14 000 kvadratmeter stor areal i hamnen och beräknas sysselsätta 700 anställda när den står klar 2024.

Den ska enligt uppgift ha en "kapacitet på 1 gigawatt per år", uppger parterna i ett uttalande.

”Verkningsgrad på mellan 80 och 92 procent”

Battolyser använder den så kallade Power-to-X-tekniken som gör det möjligt att omvandla energi från vind och sol till grönt bränsle med hjälp av elektrolys. Bränslet kan användas av t.ex. lastbilar, flygplan och fartyg. Enligt uppgift har företagets elektrolysatorer en verkningsgrad på mellan 80 och 92 procent.

Tanken är att omvandla elen till vätgas när elpriset är lågt, medan man kan skicka ut elen till nätet när priserna är högre.

Enligt Rotterdams hamn är Tyskland och Nederländerna de två största konsumenterna av grön vätgas, och hamnen förväntar sig att ett ekosystem av företag kommer att växa fram runt den nya fabriken.

 Källa: Port of Rotterdam