Ukrainas kärnkraftschef: Ryssland kanske lämnar kärnkraftverket Zaporizjzja

Ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja. Foto: kredit: Energoatom

Chefen för Ukrainas statliga kärnenergiföretag Energoatom sa nyligen att man ser tecken på att ryska styrkor kanske förbereder sig på att lämna den stora kärnkraftsanläggningen Zaporizjzja som de beslagtog i mars.

Om det stämmer skulle det innebära en stor förändring på slagfältet i den delvis ryskockuperade regionen Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Frontlinjen där har inte rubbats särskilt mycket under de senaste månaderna.

”Värt att utrymma anläggningen”

Upprepad beskjutning runt kärnkraftsanläggningen har lett till rädsla för en kärnkraftsolycka.

– Under de senaste veckorna har vi faktiskt fått information att sett tecken på en eventuell rysk reträtt, sa Petro Kotin, chef för Energoatom, i nationell tv.

Enligt honom talas det i ryska medier mycket om att det skulle vara värt att utrymma anläggningen och kanske ge över kontrollen av den till den internationella atomenergiorganisationen IAEA.

En skyddszon behövs

– Man får intrycket av att de packar sina väskor och stjäl allt de kan.

Ryssland och Ukraina har i flera månaders tid upprepade gånger anklagade varandra för att beskjuta reaktorkomplexet Zaporizjzja.

IAEA:s chef träffade en rysk delegation i Istanbul i november för att diskutera inrättandet av en skyddszon runt anläggningen för att förhindra en kärnkraftskatastrof.

Källa: Reuters