Tyskland planerar ett paket på 54 miljarder euro för att hålla nere stigande energikostnader

De senaste 12 månaderna har kostnaden för naturgas för genomsnittliga tyska hushåll mer än tredubblats från 6 till över 20 eurocent per KWh. Elpriset har stigit med cirka 25 procent, från 32 till 40 eurocent per KWh. Foto: Creative Commons Lic. /Pixabay) Kredit: Alexander Stein.

Europas största ekonomi, hårt belastad av den pågående energikrisen och skyhöga kostnader, planerar en serie interventioner värda 54 miljarder euro för att hjälpa handel och invånare som kämpar för att betala räkningar i följderna av Rysslands krig och Tysklands beroende av rysk energi.

Tyskland kommer att införa ett tak för gas- och elpriser för företag och hushåll nästa år när Europas största ekonomi försöker begränsa nedfallet från Rysslands åtgärder för att minska energiförsörjningen.

Konsumenterna får en engångsstatlig subvention

Åtgärdspaketet, som kommer att kosta regeringen cirka 54 miljarder euro, träder i kraft den 1 mars, enligt regeringstjänstemän. Subventionerna kommer att betalas retroaktivt för januari och februari, och gaskonsumenter kommer också att få en engångsstatlig subvention för december, sade tjänstemännen, som bad att inte bli identifierad i enlighet med informationsreglerna.

Stödet till elräkningar kommer delvis att finansieras av en oväntad skatt på elvinster, som regeringen höjer till ett tvåsiffrigt miljardbelopp på flera miljarder euro, sade tjänstemännen nyligen. Många företag har varnat för att skatten, som kommer att tas ut retroaktivt till september, kan påverka investeringar i sektorn.

Prisbromsar kan innebära en lättnad för energibolagen

Tyskland är epicentrum för Europas energikris. Årtionden av ett allt större beroende av Ryssland blev en smärtsam bumerang efter att Kreml minskade leveranserna som uppenbar vedergällning över sanktioner relaterade till kriget i Ukraina. Kansler Olaf Scholz administration har implementerat en rad steg för att säkra leveranser för att klara vintern.

För privata hushåll kommer gaspriserna att begränsas till 12 eurocent per kilowattimme för 80 procent av förbrukningen, baserat på förra årets användningsnivåer. För industrikonsumenter kommer 70 procent av gasförbrukningen att subventioneras. Energipriserna kommer att begränsas till 40 eurocent per kilowattimme.

Starten av prisbromsar i mars kan innebära en lättnad för energibolagen, som har sagt att det skulle vara omöjligt att organisera verksamheten med kort varsel fram till januari, som först planerat av regeringen.