Energigiganten RWE ökar användningen av kol på grund av nödläge

I tyska Rhenlandet vill RWE fortsätta att gräva kol fram till 2030. Foto: DoroT Schenk från Pixabay. Creative Commons Lic.

Det tyska energibolaget kommer att sluta använda kol 2030, men sätter nu extra kol i ugnen i både bokstavlig och metaforisk mening för att säkerställa försörjningstryggheten just nu och till 2030.

RWE har kontinuerligt främjat utfasningen av kol sedan åtta år, men det tyska företaget siktar nu på att kolkonsumtionen ska fortsätta till 2030.

Men även om klimatet har varit den stora agendan i energivärlden de senaste åren, har det varit försörjningstrygghet som har erövrat agendan på senare tid. RWE:s besked om den tidigare utfasningen av kol innehåller också båda inslagen.

Påskyndar energiomställningen

- Med tanke på den rådande krisen kommer vi att bidra till försörjningstryggheten i Tyskland genom att tillfälligt öka användningen av våra brunkolseldade kraftverk och medverkar därmed också till att tränga undan gas från elproduktion. Samtidigt investerar vi miljarder euro för att påskynda energiomställningen och är redo att fasa ut brunkol till 2030, säger Markus Krebber, vd för RWE, i ett uttalande.

Beslutet om en tidigare utfasning av kol togs som en del av ett avtal med den tyska regeringen och myndigheterna. För redan i november nådde den tyska regeringen en överenskommelse om att flytta fram kolstoppet till 2030 från 2038, men det krävde individuella överenskommelser med energibolagen.

Vill driva på expansionen av moderna teknologier

Å andra sidan tar RWE tillfället i akt att säga att det tidigare kolstoppet kräver massiv utbyggnad av sol- och vindenergi, samtidigt som lagringsanläggningar och gaskraftverk som kan drivas med vätgas i framtiden också är nödvändiga.

- RWE kommer att spela en viktig roll för att driva på expansionen av dessa moderna teknologier. Som ett av världens ledande företag inom förnybar energi kommer företaget att investera mer än 50 miljarder euro globalt i utbyggnaden av dess gröna kärnverksamhet till 2030, varav 15 miljarder euro är öronmärkt för Tyskland, skriver RWE i tillkännagivandet.