Enhörningen Polarium erövrar världen med sin innovativa energioptimeringsteknologi

Polarium har batterifabriker i Sydafrika,Vietnam och Mexiko. På bilden Polariums grundare och vd Stefan Jansson. Foto: Polarium

Det svenska energilagringsbolaget Polarium, som tillhandahåller hållbara energilagringslösningar baserat på litiumjonteknik för telekom, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter, är ett av energibranschens hetaste tillväxtbolag just nu. Polarium har attraherat flera namnkunniga investerare och bolaget har nyligen uppnått epitetet ”enhörning”, definitionen av ett privatägt teknikbolag med en värdering som överstiger 1 miljard dollar.

Text: Annika Wihlborg

Polarium grundades 2015 utifrån målsättningen att använda litiumjonteknologi för att bidra till en mer hållbar värld. Hittills har Polarium genomfört drygt 350 000 installationer i ett sjuttiotal länder.  Bolaget fokuserade tidigare på att hjälpa telekomindustrin att ersätta dieselgeneratorer och blybatterier med litiumjonbatterier för reservkraft. På senar år har Polarium dock skiftat fokus till energilagring och energioptimering.

Med hjälp av bolagets teknologi kan el lagras när prisnivån är låg och användas när prisnivån är hög. Enligt Polariums vd och grundare Stefan Jansson är energilagring en förutsättning för att förnybar el ska bli det dominerande energislaget framöver. Han tillägger att den globala energioptimeringsmarknaden väntas växa till 62 miljarder dollar till 2030.

Dubblerad omsättning under 2022

För Polariums del har tillväxtresan bara börjat. 2020 omsatte bolaget 741 miljoner kronor. 2021 ökade omsättningen till 1,1 miljarder kronor och under 2022 och 2023 väntas en exponentiell omsättningsökning i takt med att efterfrågan på energioptimeringslösningar ökar.

–Vi kommer förmodligen att dubblera vår omsättning under 2022. Det kan även bli aktuellt med en börsnotering framöver. Bolaget görs nu noteringsklart, men vi har ännu inte fattat något slutligt beslut om notering, säger Stefan Jansson.

Polariums huvudägare Vargas är även huvudägare i Northvolt. Polarium och Northvolt har ingått ett långsiktigt partnerskap där Northvolt förser Polarium med litium-jonbatterieceller.  I början av maj i år offentliggjordes att AMF Pension har investerat 955 miljoner kronor i Polarium, för att möjliggöra fortsatt snabb tillväxt. Med affären fortsätter Polarium att fylla på med välrenommerade namn i ägargruppen, där AMF tar plats jämte bland andra Roosgruppen och Beijer Ventures.

Rankats som ett av Europas snabbast växande bolag

Vi har varit på en snabb tillväxtresa sedan dag ett. Med AMF som partner är vi väl rustade för att stärka vår position inom den allt viktigare marknaden för energioptimering, samtidigt som vi fortsätter att ta mark inom reservkraft. Det här är en stor milstolpe för Polarium, men kom ihåg att vi bara är i början av vår resa, säger Stefan Jansson.

Tidigare i år rankades Polarium som ett av Europas snabbast växande bolag i Financial Times FT1000, för andra året i rad. I april 2022 invigde Polarium en ny fabrik i Kapstaden i Sydafrika. Produktionsanläggningen har en årlig produktionspotential på mer än 300 000 batterier. Fabriken i Sydafrika blir Polariums tredje, de tidigare ligger i Mexiko och Vietnam.

Pilotprojekt accelererar övergång till förnybart energisystem

Under våren har dessutom Polarium och den nordiska fastighetsägaren och fondförvaltaren Areim startat ett pilotprojekt inom smarta energilagringslösningar för storskalig användning i en kommersiell fastighet. Systemet har installerats i en av Areims fastigheter på Stora Essingen i Stockholm och kommer att möjliggöra nya intäktsströmmar och samtidigt bidra till att balansera elnätet, för att därigenom medverka till att accelerera övergången till ett förnybart energisystem. Batterisystemet är ett av de största som installerats i en kommersiell fastighet i Sverige. I januari inleddes även ett pilotprojekt i samarbete med Telia.

Vår ambition är att ha mellan tio och femton storskaliga pilotprojekt i drift innan året är slut, säger Stefan Jansson.