Det pionjärdrivna företaget som drivs av solenergi - nu expanderar Krannich Solar i Sverige

Nyckeln till Krannich Solars framgång är en engagerad personalstyrka som brinner för solenergi och teknik. På bilden det svenska teamet. Överst från vänster Sarah Richenberg, Julia Santamäki, Malin Wiman, Bernadette Szilagyi, Mikaela Pahlman. Nedre raden från vänster: Tobias Killander, Michael Wenngren, Tobias Andersson, Joar Alstad , Sören Alstad, Per Johansson.

Det långsiktiga och visionära arbetet har lönat sig. Enmansföretaget som startade i garaget hemma hos föräldrarna i Tyskland finns nu i över 25 länder. Nu bygger grossisten Krannich Solar ut sin verksamhet i Sverige för att bättre kunna lyfta marknaden för solenergi även här.

- Vi tänker helt enkelt lite annorlunda än vad våra konkurrenter gör. Krannich Solar är ett pionjärdrivet företag som har som största mål att få upp så mycket solceller som möjligt i världen. Och för att uppnå det fokuserar vi enbart på solenergi och att bli den största och bästa grossisten och distributören som finns, säger Michael Wenngren, sverigechef för Krannich Solar.

För att komma närmare de svenska kunderna ska Krannich Solar nu uppföra lokala lager i Sverige och även satsa mer på lojalitetsprogram.

- Vi har gjort en fantastisk resa i Sverige sedan vi startade 2018 och byggt upp en engagerad personalstyrka som brinner för solenergi och teknik, men nu vill vi öka på närvaron än mer med en lokal logistiklösning. Målet är att inom ett par år ha två till tre lager så att våra kunder kan få sitt material ännu snabbare än idag och landstäckande för att transporterna ska bli så klimatsmarta som möjligt, säger Michael Wenngren.

bild
Krannich Solar växer så det knakar i Sverige och för att möta efterfrågan ska företaget nu bygga två till tre landstäckande lager på svensk mark så att kunderna kan få sitt material ännu snabbare.

En global aktör med lokal närvaro

Krannich Solars styrka är just kombinationen av att vara globala och lokala på samma gång. Något som de svenska kunderna inte minst märkt av de senaste åren när solcellsmarknaden precis som alla andra branscher drabbats hårt av leveransstörningar till följd av pandemin och kriget i Ukraina.

- Vår täta relation till världens stora leverantörer och våra stora lager i Europa gör att vi alltid har hög tillgänglighet och många olika alternativ, även i kristider som denna. Är en produkt slut i ett land kan vi alltid hämta hem den från ett annat och det är en verklig styrka. I värsta fall måste kanske en installatör byta märke, värre än så är det inte, produkterna som önskas finns att få tag på och är alla av högsta kvalitet, säger Michael Wenngren.

Förutom lokala svenska lager uppför Krannich Solar just nu ett enormt logistikcentrum i Tyskland och minst ett dussintal lager till i andra europeiska länder som ytterligare kommer att trygga tillgängligheten för de svenska kunderna.

Varför ska kunderna handla av er och inte bara beställa hem materialet direkt från exempelvis Kina?

- Visst, jag förstår att många vill testa på att handla direkt av de kinesiska leverantörerna, men det är svårt. Det är inte bara att beställa hem en container och hoppas på det bästa utan man måste också känna till den kinesiska businesskulturen, försäkringar, ansvar för recycling och mycket mer. I slutändan brukar det medföra för mycket jobb för att det ska vara lönsamt, säger Michael Wenngren.

Samma sak gäller väl för er?

- Egentligen inte. Vi kan samordna inköpen globalt och har sedan länge upparbetat starka och nära relationer med världens stora leverantörer av produkter för solenergi. Och de med oss. Vi är en självklar partner för alla de som tillverkar saker i vår bransch vilket märks i vårt breda utbud och de konkurrenskraftiga priser som det innebär, säger Michael Wenngren.

Det är Krannich-andan som gör det

Priser och hög tillgänglighet i all ära. Det som driver personalen och ägaren till Krannich Solar är framför allt öka på andelen förnybar energi i samhället. Företaget och grundaren Kurt Krannich har visat att det inte finns någon konflikt mellan att brinna för miljön och ekonomisk utveckling. Tvärtom.

bild
Grundaren av Krannich Solar, Kurt Krannich, startade företaget hemma i föräldrarnas garage.

- I Sverige brukar man tala om Kamprad-andan. Att det är Ingvar Kamprads fokus på enkelhet och att göra saker tillsammans som skapat det svenska globala möbelundret. Hos oss på Krannich är det lite av samma sak. Vår grundare har en liknande personlighet vilket har skapat en väldigt platt organisation där visionen att få till 100 procent förnybar energi går före tjusiga kontor och liknande, säger Michael Wenngren.

Det hela började hemma i garaget hos Kurt Krannichs föräldrar utanför Stuttgart i Tyskland. Som ingenjör testade han först på att bygga egna solcellspaneler, men insåg snart att han skulle kunna snabba på spridningen av solenergi än mer genom att agera grossist. År 1995 grundade han Krannich Solar, och idag har det fortfarande privatägda företaget över 600 anställda och kunder i mer än 100 länder.

- Kurt är en unik person som jag ofta talar med. Han tar inte ut någon lön, utan återinvesterar varenda krona i företaget, har ingen egen bil, bor bredvid lagret i Tyskland och ibland när man är där på något möte kan han förvinna ut på lagret och plocka upp en sopkvast och börja städa, i fall att han tycker att det blir för mycket snack. Han sätt att vara smittar av sig och det engagemanget tror jag även att våra kunder känner av när de talar med oss och vill få råd om produkter och installation, säger Michael Wenngren.

bild
Michael Wenngren, Sverigechef för Krannich Solar.

Krannich Solar AB
Nytorpsvägen 10
183 71 Täby
Michael Wenngren
Mobil: +46(0)70 542 55 50
m.wenngren@se.krannich-solar.com
Besök Krannich Solars hemsida HÄR!

Häng med på en solkryssning i höst

För att skapa en mötesplats mellan leverantörer och kunder av lösningar för solenergi anordnar Krannich Solar den 21 till 22 september i år en flytande solenergimässa på Viking Lines nya klimatsmarta fartyg Viking Glory.

- Vi har länge tyckt att det saknas ett bra forum för solenergi i Sverige för installatörer så nu testar vi att dra igång Krannich Solar Cruise. Det ska bli väldigt roligt med seminarier och en massa bransch- och produktnyheter från 12 inbjudna tillverkare av solcellsprodukter och en social och underhållande resa. Vi provåkte båten häromsistens och det är ett väldigt fint fartyg, säger Michael Wenngren.

Läs mer om solkryssningen HÄR!

bild