Stella säkerställer stor investering från Profura Utveckling AB

Foto: Stella Futura

En av Sveriges främsta experter inom stationär energilagring, Stella Futura, har säkerställt en stor investering från Profura Utveckling AB för att växa och bli en av landets största batteriägare och stärka svensk självförsörjning av el. Affären innebär även att Stella Futura utvecklar sitt erbjudande med unika finansieringslösningar kopplade till Battery-as-a-Service.

Energi är en säkerhetsfråga och elförsörjningen är grunden för en hållbar samhällsutveckling.

Sverige urbaniseras och elektrifieras i snabb takt, med en ständigt ökad belastning på elnätet som följd. Batterier fyller här en mycket viktig funktion av flertalet anledningar.

Den svenska energimarknaden står nu inför tre stora utmaningar som kommer att påverka den nationella tillväxten samt byggandet av infrastruktur och samhällen framåt. Här har batterier en avgörande betydelse:
 

  • Effektbrist. Det inte finns tillräckligt mycket el att tillgå vid vissa tidpunkter på dygnet.  Denna effektbrist är också orsaken till att effekt har blivit en ekonomisk fråga. Att driva effekttunga verksamheter kommer att bli mycket kostsamt framöver.
     
  • Nätkapacitetsbrist. Det betyder att även om vi producerar mer el än vad vi själva använder i Sverige så behöver den kunna överföras dit den faktiskt behövs.
     
  • Elkvalitetsproblematik. När allt fler icke predikterbara energikällor som vind- och solkraft blir en del av den svenska energimixen så står nu Sverige inför utmaningen att hålla god el-kvalitet och balans i elnätet.

Batterier och kompetens kring systemintegration är således en avgörande del av lösningen till dessa utmaningar.