Nya kärnkraftverk ska bidra till Storbritanniens mål om grön el

Sizewells A & B kärnkraftverk i Storbritannien. Foto: Creative Commons, kredit: Ivor Branton

Senast 2035 måste all el i Storbritannien komma från förnybar energi, och kärnkraft är en del av planen.

Den brittiska regeringen planerar att finansiera minst ett nytt kärnkraftverk som en del av sitt mål att uppnå nettoutsläpp av växthusgaser.

Det skriver tidningen The Telegraph enligt nyhetsbyrån Reuters.

- Vi försöker godkänna åtminstone ytterligare ett stort kärnkraftsprojekt under de kommande åren för att stärka energitryggheten och skapa tusentals jobb, sade en talesman för Londons regering till Reuters.

Regeringskällor säger till The Telegraph att statliga medel sannolikt kommer att gå till ett kärnkraftsprojekt som heter Sizewell C i Suffolk, England. Bygget av kärnkraftverket beräknas starta 2024.

Kärnkraften står för 15 procent

Tidigare sade premiärminister Boris Johnson att Storbritannien siktar på att producera "ren el" till 2035. Det innebär att 2035 ska all elproduktion komma från grön energi.

År 2020 kom 43 procent av elförsörjningen från förnybara energikällor, medan brittiska kärnkraftverk bidrog med cirka 15 procent. Resten kom främst från naturgaskraftverk, enligt tidningen The Guardian.

Måste hålla nere kostnaderna

Beroendet av naturgas för uppvärmning och el har tydliggjorts av stora prisökningar på konsumenternas elräkningar i höst.

Genom att ta bort gas från elproduktionen kommer konsumenterna att vara bättre skyddade mot stora prisökningar, enligt Boris Johnson.

– Vi vill ha en egen ren elproduktion, som också hjälper oss att hålla nere kostnaderna, sa han tidigare i oktober

 

...