Ørsted tar första spadtaget på det svenska e-metanolprojektet

Ørsteds styrelse fattade nyligen ett slutgiltigt investeringsbeslut (FID) för FlagshipONE-projektet som ska producera 50 000 ton e-metanol per år. Foto: Ørsted

Ørsted har precis brutit mark på vad som kommer att bli Europas största e-metanolprojekt - Flagship One - i norra Sverige - i Örnsköldsvik. Produktionsanläggningen, som ska tillverka e-metanol för sjöfart, har kommit ett steg närmare etablering.

Den stora produktionsanläggningen kommer att leverera metanol till en växande flotta av metanoldrivna fartyg över hela världen.

- I slutet av 2022 var 80 metanoldrivna fartyg antingen i beställning eller i drift, men den siffran har redan stigit till 110 fartyg under de första fem månaderna av 2023, skriver Ørsted i ett pressmeddelande.

Samtidigt har EU antagit ny lagstiftning, bland annat Fuel EU Maritime, som ökar efterfrågan på nya gröna bränslen.

Drivs på metanol

Flagship One är utvecklat av det svenska e-bränsleföretaget Liquid Wind och är designat för att drivas på metanol för att minska CO2-utsläppen från global sjöfart.

Produktionsanläggningen ska producera e-metanol med hjälp av grön el och biogen CO2, som hämtas från Hörneborgsverket. Dessutom ska den använda ånga, processvatten och kylvatten från samma anläggning. Överskottsvärmen från produktionen av e-metanol kommer att skickas till Övik Energi och integreras i deras fjärrvärmeförsörjning.

Kommer att ta täten

- Flagship One är ett banbrytande projekt som öppnar en ny era inom grön sjöfart och för Ørsted. Jag är mycket glad över att vi nu har påbörjat bygget tillsammans med andra ledande aktörer inom gröna bränslen samt representanter från Örnsköldsvik, Västernorrlands län och Sverige som helhet. Flagship One blir det första projektet i en ny grön industri i Sverige och här kommer Ørsted att ta täten, säger Anders Nordstrøm, verksamhetschef för PTX i Ørsted, i pressmeddelandet.

Flagship One kommer att starta produktionen 2025 och kommer att producera 50 000 ton e-metanol per år.

Källa: Ørsted