Tyskland öronmärker 4 miljarder euro per år för energistöd

Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck öronmärkte 4 miljarder euro per år för energistöd. Foto: Wikipedia Common. Kredit: Tysklands Ekonomiministerium.

Pengarna ska användas för att stödja utvecklingen av förnybar energi. Tyskland planerar att öronmärka drygt fyra miljarder euro för att stödja energisektorn och komma över höga elpriser.

Det berättade Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck – enligt Reuters – nyligen på en presskonferens.

Stödet kommer i kölvattnet av en ekonomisk åtgärd från den tyska regeringen 2022, som var tänkt att lindra de stigande energipriserna, som satte ett tak på priset på el och gas.

För hög prisnivå

Men tyska företag säger att priserna fortfarande är för höga, skriver Reuters.

Därför går den tyska regeringen nu ännu längre för att möta problemet. Samtidigt är det ett försök att behålla tyska företag i landet och vända trenden till förmån för förnybar energi.

-Vi skulle vilja att branschen stannar hemma i Tyskland och får ett transformationsperspektiv. Branschens elpris är beräknat för detta, sa Robert Habeck på presskonferensen.

Ska begränsa priserna

Enligt ekonomi- och klimatministern kan bidraget begränsa priserna till 6 cent per kilowatt-timmar (kWh), vilket kommer att täcka 80 procent av industriföretagens förbrukning.

Källa: Reuters