Borrell: Indien profiterar från försäljning av bränsle från rysk olja

Borrell säger att EU är medvetet om att indiska raffinaderier köper in stora mängder rysk råolja innan de förädlar den till bränslen i Indien och slutligen säljer den till t.ex. Europa. Foto: Wikipedia Common EU-parlamentet

Josep Borrell, vice ordförande i EU-kommissionen och EU:s representant för utrikesfrågor, vill bedöma fackets möjligheter till ytterligare åtgärder mot försäljningen av indiska bränslen som är baserade på råolja köpt från Ryssland, säger Borrell i en intervju med Financial Times.

Handeln är laglig under nuvarande sanktioner men möter kritik för att Indien behåller ryska oljeintäkter.

Borrell säger till tidningen att EU är medvetet om att indiska raffinaderier köper in stora mängder rysk råolja innan de förädlar den till bränslen i Indien och slutligen säljer den till t.ex. Europa.

Enligt media är det första gången som han uttrycker ett behov av att detta ska upphöra.

- Om diesel eller bensin kommer in i Europa, kommer från Indien och produceras med rysk olja, är det verkligen ett kringgående av sanktioner och medlemsländerna måste vidta åtgärder, säger Borrell till Financial Times.

En av de största köparna

Sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 har Indien blivit en av de största köparna av rysk råolja. Indiska raffinaderier tjänar stora summor på att köpa billig olja som inte längre är berättigad till försäljning i Europa.

Tidningen rapporterar att handeln är laglig under nuvarande EU-sanktioner men har kritiserats av de som söker hårdare sanktioner mot Ryssland. Argumentationen för detta är att manövern gör det möjligt för Kreml att behålla intäkterna från oljeförsäljningen; en inkomst som utgör en betydande del av den ryska budgeten.

Ingen försäljning till Europa

Borrell säger i intervjun att det är normalt att Indien köper rysk olja, men om denna olja säljs till Europa, då "måste vi agera."

Hans kommentarer görs inför ett möte med Indiens utrikesminister, Subrahmanyam Jaishankar. Här kommer EU-chefen att ta upp frågan, hävdar Financial Times.

Källa: Financial Times