En mirakelbil från Kina går på tre hjul och känguruelektricitet

U9, som representerar BYD:s sportutbud, är en snabb kil in bland hyperbilar laddade med elektrisk kraft. Den förlorar dock i form av en blinkning till Rimacs Nevera och Pininfarinas Battista hastighetsrekordmissiler. Foto: BYD

Snabba ryck. YangWang U9 sportbil tillverkad av BYD skjuter framåt från nästan ingenting in i så kallade två-sekunders-klubben. Det supersnabba fordonet YangWang U9 rör sig framåt genom att studsa på sina fjädrar om det behövs.

Kinesiska YangWang U9 tillhör utan tvekan superserien av märkliga elbilar. Pulvret är torrt, eftersom den gula pilen skjuter till 100 kilometer på mindre än två sekunder.

Riktigt krutpaket

Tillsammans med snabbheten serverar U9 ett mycket speciellt krutpaket. Bilen måste ha en volt känguru-elektricitet, för nyligen på bilmässan i Shanghai hoppade den bokstavligen upp på scenen.

Den helt exceptionella studsfunktionen förklaras av bilens originalfjädring. Det multifunktionella systemet reglerar fordonets rörelse i både vertikala, horisontella och längsgående riktningar.

På tre hjul

Enligt moderbolaget BYD får bilen drivkraft upp i luften enbart med kraften från den energi som produceras av dess fjädring. Dessutom har fjädringen en justeringsmarginal på 200 millimeter, och varje hjul kan lyftas antingen tillsammans eller separat, står det på InsideEVs hemsida.

Den robusta upphängningen möjliggör också en annan specialfunktion. När U9 rör sig framåt, om nödvändigt, med bara tre hjul.

I videon som bevisar påståendet driver den gula sportbilen den hjullösa främre delen i vinkel mot marken i enlighet med bestämmelserna. Tack vare detta håller skivbromsarna stadigt i luften och skyddar sig mot asfaltutslag.

Bond-bil i viss mån

Detsamma kan kanske sägas om bilens fyra elmotorer som totalt utvecklar 1 100 hästkrafter. Acceleration som träffar ytan på två sekunder kan redan tas för givet på grund av dessa komponenter.

BYDs lyxmärke

Den sportiga U9 tillhör Kinas största lyxbilstillverkare BYDs modellfamilj YangWang. Utgiftsspreet som trollas fram nästan från ingenstans utan föregående varning visar att det inte är någon idé att underskatta kraften i den kinesiska bilindustrin.

Förra året blev BYD världens ledande elbilstillverkare. Företagets elbilsmodeller nådde en försäljning på nästan två miljoner.

U9, som representerar BYD:s sportutbud, är en kil in bland hyperbilar laddade med elektrisk kraft. Den förlorar dock i form av en blinkning till Rimacs Nevera och Pininfarinas Battista hastighetsrekordmissiler.

 En annan sak är om de ovan nämnda monster kommer undan med ett pris på 145 000 dollar per kontantpaket. Det är det pris som BYD kommer att sälja sin lyxvagn i Kina.

Källa: BYD