Franska Lhyfe planerar flera stora vätgassatsningar i Finland

Lhyfes planerade förnybara vätgasanläggning i Danmark. Startdatum: 2024 Produktionskapacitet: 5 500 till 12 000 kg per dag. Energikälla: Sol- och vindkraft. Vattenkälla: Dricksvattensystem. Foto: Lhyfe

Det franska vätgasföretaget Lhyfe går in som storägare i finländska Flexens, som planerar flera stora vätgassatsningar. Den nya ägaren får 49 procent av aktierna genom en riktad nyemission av aktier.

Flexens är registrerat i Helsingfors, men har sina rötter i projektet Smart Energy Åland. Bolaget har som mål att bli ledande inom vätgas i Finland. Helsingforstidningen HBL har tidigare skrivit om de ambitiösa planerna på en fabrik i Karleby, som med en kapacitet på 300 megawatt kan bli landets största.

Fabriken är tänkt att börja producera grön vätgas och ammoniak i slutet av 2027. Investeringen väntas kosta omkring 500 miljoner euro.

Sju projekt

Utöver Karlebyfabriken har Flexens sju projekt på gång. Bland de som redan har presenterats finns en tankstation för vätgas i Lempäälä och ett projekt som går ut på att producera grön vätgas till skärgårdsfärjorna på Åland. Det senare projektet är för tillfället pausat på grund av att landskapets skärgårdstrafik är under utredning.

Källa: HBL