Metanol kan bli det populäraste bränslet för nya fartyg redan 2023

Ett metanoldrivet fartyg. Taranaki Sun metanol hybridfartyg. Foto: Waterfront Shipping/MOL

Rederierna har föredragit metanol när de har beställt nya gröna fartyg 2023. Bränslet kan gå om LNG redan i år, bedömer klassificeringsföretaget DNV.

Rederierna måste minska sina föroreningar de kommande åren och därför letar man med all kraft efter ett bränsle som kan ersätta vanlig bunkerolja.

Metanol kan komma att passera LNG som det populäraste bränslet för nya fartyg redan i år.

Klassificeringsföretaget DNV bedömer detta ovanpå en våg av beställningar på nybyggda fartyg som kan köras på metanol.

Metanol är på gång

- Det är väldigt svårt att förutse om eller när antalet metanolorder kommer att bli högre än LNG, men det kan hända 2023, säger Christos Chryssakis, som är affärsutvecklingschef på DNV.

Under årets två första månader har 24 nybyggda fartyg beställts över segment, som kan segla på metanol när de levereras från varvet.

Som jämförelse har endast 10 LNG-fartyg beställts, visar siffror från DNV.

Ser man till det totala antalet fartyg på vattnet och i varvens orderböcker så är det fortfarande långt fler fartyg som kan segla på LNG än metanol. Men utvecklingen 2023 visar att metanol är på väg framåt, enligt flera bedömare.

För- och nackdelar

DNV räknar med att båda typerna av bränsle kommer att fortsätta att vara populära när rederier beställer nya fartyg, eftersom de har sina egna fördelar och nackdelar.

- LNG ger en omedelbar minskning av växthusgaser, även när man använder fossil LNG, vilket kräver en större kapitalinvestering. Att bygga ett metanoldrivet fartyg är billigare, men man behöver grön metanol snabbare än grön LNG och det råder i dagsläget stor osäkerhet kring tillgänglighet och pris, säger Martin Wold, chefskonsult på DNV Maritime Business Advisory, i samband med publiceringen av en ny rapport.

Flera stora beställningar

Den senaste tiden har ett antal stora rederier ökat sina beställningar på metanolfartyg. I mitten av februari beställde Sydkoreas största rederi HMM nio containerfartyg som kan köras på både metanol och vanligt marint bränsle. Investeringen uppgår till 1,1 miljarder dollar.

Mäklarfirman Braemar skriver i en analys att just HMM:s beställning tyder på att metanol är på väg att bli det ledande alternativa bränslet för containerrederierna som höjt sina klimatmål de senaste åren.

Braemar insisterar också på att rederierna typiskt sett ingår avtal med leverantörer av bränslet, vilket ger ett incitament för energibolag att investera i produktion.

Kommer att dominera

I mitten av mars lade även det japanska containerrederiet ONE en order på tio containerfartyg som kan segla på de två gröna bränslen som många tror kommer att dominera de kommande åren, nämligen – metanol och ammoniak.

Containerrederiet ONE lägger till en redan befintlig order på 10 fartyg, som lades fast i maj 2022.

Det franska rederiet CMA CGM har också beställt flera metanolfartyg baserat på rykten, vilket kommer att höja företagets totala orderbok till 18 fartyg som kan segla på det gröna bränslet.

Danske Maersk var det första stora rederiet som satsade på bränslet och koncernen har 19 metanolfartyg på väg.

Källa: klassificeringsföretaget DNV