USA och EU inleder förhandlingar om mineraler till elbilsbatterier

– Vi avser att omedelbart inleda förhandlingar om ett mineralavtal som syftar till att göra det möjligt för kritiska mineraler som bryts eller bearbetas i EU att kvalificera sig för amerikanska statliga subventioner enligt Bidens Inflation Reduction Act stimulus plan (IRA), uppger president Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett gemensamt uttalande. Foto: Wikipedia Common, kredit: USA-presidentens kontor.

USA och EU kommer att inleda förhandlingar för att ge tillgång till europeiska producenter som vill exportera mineraler som används i elbilar.

Detta måste ske genom ett nytt amerikanskt program som syftar till att stimulera den gröna ekonomin.

Det meddelade USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nyligen, efter att de två träffats i Vita huset i Washington D.C.

Kvalificering för subventioner

Í synnerhet batterier är en avgörande del av den amerikanska planen för en massiv expansion av produktionen av elbilar.

I lagstiftningspaketet IRA har omkring 370 miljarder dollar - cirka 2600 miljarder kronor - avsatts för skatteavdrag och statligt stöd till ren energi. IRA innehåller dock ett "Made in America"-krav för att kvalificera sig.

Kritik mot lagstiftningspaketet

Flera europeiska ledare har kritiserat den amerikanska administrationens lagstiftningspaket.

De anser att det snedvrider konkurrensen och är ett hot mot de europeiska jobben – särskilt inom energi- och bilsektorerna.

De fruktar att EU-baserade företag inom energi- och bilsektorn kommer att stängas ute eller flytta till USA. Syftet med mineralförhandlingarna kommer att vara att ge EU ett betydande undantag.

Källa: EU-kommissionens nyhetsbrev