100 elektriska MAN och 250 Mercedes eCitaro-bussar startar i Hamburg

- De stora beställningarna hos MAN Truck & Bus och Daimler Buses representerar en riktig milstolpe på vägen mot att bli ett e-mobilföretag, säger VHHs VD Lorenz Kasch (till vänster). Här tillsammans med Daimler Buses produktionschef, Rüdiger Kappel. Foto: VHH, Wolfgang Köhler

I det hittills största e-bussanbudet i företagets historia har Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH) tilldelat MAN Truck & Bus och Daimler Buses i form av två ramavtal för 100 respektive 250 e-bussar.

Detta kommer att mer än fyrdubbla VHH:s totala e-bussflotta.

De första nya fordonen ska levereras under första halvåret 2024. Det är 48 solobussar från MAN och 47 solo- och 48 ledbussar av modellen Mercedes eCitaro.

Den garanterade räckvidden utan mellanliggande pauser eller uppladdning är mellan 200 och 300 kilometer, beroende på modell, säger VHH. Dessutom har de nya fordonen omfattande säkerhetsutrustning som standard, såsom broms- och svänghjälpssystem.

114 e-bussar i drift i slutet av 2023

För närvarande har VHH 86 e-bussar, varav de flesta är i reguljär trafik från Bergedorfdepån i öster och Schenefelddepån i väster.

Ytterligare 17 e-bussar samt 11 e-Sprinter kommer att tas i bruk inom de närmaste veckorna, så att VHH:s elbussflotta kommer att växa till totalt 114 fordon till andra kvartalet 2023.

Ökar ytterligare

- VHH är en central drivkraft för transportomvandlingen i Hamburgs storstadsregion. Vi har en tydlig vision: på 2030-talet vill vi vara lokalt utsläppsfria på vägarna. För att nå detta mål utökar vi nu vår e-bussflotta i stora steg. De stora beställningarna hos MAN Truck & Bus och Daimler Buses representerar en riktig milstolpe på vägen mot att bli ett e-mobilföretag”, säger VHHs VD Dr Lorenz Kasch.

Källa: VHH