OX2 inleder vätgassamarbete med Orkla

OX2 och Ålandsbankens fondförvaltningsdotterbolag Ålandsbanken Fondbolag, som utvecklar vindkraftsprojekten Noatun North och Noatun South i närheten av Finlands åländska skärgård i Östersjön, etablerar en ”Mega Grön Hamn” i Långnäs på Åland. Foto: OX2

Med målet att uppnå en minskning av utsläppen av växthusgaser kommer Orkla redan 2025 köpa vätgas från den svenska utvecklaren.

Livsmedelsjätten Orkla måste köpa vätgas från OX2 från sin produktion i Saltvik, Åland.

Via energipark

- Denna vätgas kommer att ersätta den importerade propangasen i produktion med lokalt producerat vätgas, skriver OX2 i ett meddelande.

Den svenska exploatören kommer alltså att leverera vätgasen genom sin energipark vid Möckelö och ytterligare solenergiprojekt, medan tanken på längre sikt är att de två havsvindprojekten Noatun Nord och Syd även ska bidra till vätgasproduktionen vid OX2:s hamnprojekt Mega Green Port i Långnäs.

- Vi har kommit fram till att samarbetet har stor potential och naturliga fördelar för båda parter och för Åland som samhälle när det gäller att bli CO2-neutrala år 2035, säger Anders Wiklund, landschef för OX2 Åland.

Startar 2025

- Vi går nu in i nästa planeringsfas och ser fram emot att använda våra gröna energiprojekt för att hjälpa lokal industri att bli grönare.

Energiparken beräknas stå färdig 2024 medan vätgasproduktion planeras starta 2025. Samma år kommer OX2 att kunna leverera till Orklas anläggning.

 

Källa: Energi Watch