Belgien överväger utökad användning av äldre reaktorer

Flygfoto Kärnkraftverket Doel i Belgien, sett från norr. Foto: Wikipedia Common, kredit: Wwuyts

Den belgiska regeringen har bett Engie att undersöka om driften av landets tre äldsta reaktorer – Doel-enheterna 1 och 2 och Tihange 1 – kan förlängas till 2027. Reaktorerna är för närvarande planerade att stängas av 2025.

Genom att få reaktorerna att producera mindre el under sommarmånaderna hoppas regeringen att deras drift kan förlängas för att säkerställa energiförsörjningen under vintrarna 2025-2026 och 2026-2027.

– Kriget i Ukraina och problemen i den franska kärnenergisektorn har fått oss att titta på sätt att skapa mer säkerhet och minska riskerna i energiförsörjningen, säger energidepartementets talesman Jonas Dutordoir till Reuters.

Leder förhandlingar

Regeringen har bett Engie att utföra en säkerhetsbedömning av de föreslagna "mikroförlängningarna" av de tre enheterna och lämna en rapport till landets Federal Agency for Nuclear Control om dess resultat i mitten av mars.

Premiärminister Alexander De Croo och energiminister Tinne Van der Straeten kommer att leda förhandlingar med operatören Electrabel, det belgiska dotterbolaget till franska Engie.

Regeringen förväntas besluta om förlängningarna "före slutet av mars", citerade en taleskvinna för energiministeriet enligt Montel.

Doel 1 och 2 och båda 445 megawatt-stora (netto) tryckvattenreaktorer (PWR) som började driften 1974 respektive 1975. De är för närvarande planerade att stängas av i februari 2025 och december 2025. Tihange 1 är en 962 megawatt (netto) PWR, som började leverera ström 1975 och kommer att stängas i oktober 2025.

Förlängda driftlicenser

Belgiens kärnkraftverk står för nästan hälften av landets elproduktion. Landets federala lag av den 31 januari 2003 kräver avveckling av all kärnkraftsproduktion i landet. Enligt det nuvarande arrangemanget kommer större delen av Belgiens kärnkraftsproduktionskapacitet att fasas ut till 2025.

Enligt en plan som tillkännagavs av Belgiens koalitionsregering i december 2021 stängdes Doel 3 i september förra året och Tihange 2 har nyligen stängts. De nyare Doel 4 och Tihange 3 skulle stängas av 2025, tillsammans med Doel enheterna 1 och 2, som fick sina driftlicenser förlängda 2014.

Den 10 januari i år undertecknade Engie och den belgiska federala regeringen dock ett avtal i syfte att starta om kärnkraftsreaktorerna Doel 4 och Tihange 3 2026 och driva dem i ytterligare tio år.

Källa: World Nuclear News