Exxon Mobil planerar en storskalig vätgasanläggning

Blå vätgas är en branschterm för vätgas som produceras av naturgas och som stöds av kolavskiljning och lagring. Den CO2 som genereras under tillverkningsprocessen fångas upp och lagras permanent under jord. Resultatet är lågkolvätgas som inte producerar CO2. Blå vätgas kan en dag bli det billigaste alternativet för att hjälpa till att koldioxidutlösa industriell uppvärmning, bostadsuppvärmning i extremt kalla klimat och driva tunga fordon. Foto: Exxon Mobil

Oljejätten Exxon konkretiserar sina gröna investeringar och planerar en vätgasanläggning som förväntas producera 300 miljoner kubikmeter blå vätgas per dag.

Exxon Mobil, som annars är känt för sin olje- och gasverksamhet, börjar nu på allvar med gröna investeringar.

Senare beslut

Exxon planerar en vätgasanläggning i Texas som ska vara i drift 2027 eller 2028, säger företaget till Reuters. Ett slutgiltigt investeringsbeslut om projektet kommer 2024, står det i meddelandet.

- Folk vill se att det här fungerar och att det kan vara ekonomiskt lönsamt, säger Dan Ammann, VD för Exxons lågkoldioxidaffär, till Reuters.

Riktar sig till tunga industrier

Förväntningen är att anläggningen kan producera 1 miljard kubikfot (0,3 miljarder m3) blå vätgas per dag och riktar sig särskilt till de tunga industrier som behöver hjälp med omställningen av bränslen.

Investeringen blir en del av de 7 miljarderna dollar som Exxon har avsatt för projekt inom vätgas, CO2-avskiljning och biobränslen mellan 2022 och 2027.

Källa: Reuter