Vestas varnar för europeisk panik

Vindkraftspark med Vestas vindturbiner. Foto: Vestas

Vestas rapporterade nyligen om ett årsbokslut som inte bara missade omsättningsmålet, utan dessutom indikerade på en rörelseförlust på 8,6 miljarder dollar för 2022.

Men även Europas vindenergiindustri verkar idag ha tillräckligt med problem med affärsplanering.

Ännu lägre

Det kommande året ser inte mycket bättre ut. Trots inflation och därmed starka försäljningspriser räknar Vestas själva med att omsättningen riskerar att bli ännu lägre än förra året. Det gäller även en driftsprognos på mellan -2 och 3 pct. som varnar för att miljarder återigen kan gå förlorade 2023.

- Att vi lever i en osäker värld är snarare en mild beskrivning, konstaterade vd Henrik Andersen nyligen.

- Vi har gått in i ett 2023 där jag är säker på att vi inte känner till alla utmaningar som kan möta oss.

USA oroar sig för EU

Det är dock inte bara Vestas och de andra vindenergibolagen som fruktar framtiden. Detsamma gäller europeiska politiker som verkar ha hört branschens oro över risken för en förutsägbar kollaps utan ett statligt ingripande.

Det är dock inte bara hotet från Kina som politikerna har fastnat för; På senare tid har den europeiska hotbilden också riktats mot USA och de många miljarder dollar som den amerikanska regeringen har beviljat, och från vilket statligt stöd nu kan delas ut till bland annat till den amerikanska vindenergiindustrin i form av produktionsstöd till företag lokaliserade i USA.

Ett antal farhågor

- Det är ingen hemlighet att delar av utformningen av inflationsreduktionslagarna har väckt ett antal farhågor när det kommer till vissa av de riktade incitamenten för företag, sade EU:s president Ursula von der Leyen i sitt tal vid toppmötet i Davos nyligen. I talet pekade hon på "aggressiva ansträngningar" för att locka europeiska företag till "Kina och åt annat håll".

” Omfattande lokal produktion”

Det är ingen hemlighet att fabriker och arbetsplatser har varit en handelsvara i vindenergiindustrin sedan minst ett sekel. Detta indikeras också av en titt på Vestas globala produktion.

Till exempel: omfattande lokal produktion har under många år varit ett krav för projekt i Brasilien för att få tillgång till lukrativa lån från den statligt ägda utvecklingsbanken BNDES.

Lokala beställningar önskas

Liknande krav har setts på nyare marknader i Ryssland och Taiwan, samtidigt som Vestas själva också har spårat upp trenden med tillkännagivanden av nya fabriker i England och nu senast Sydkorea – förutsatt att det finns tillräckligt med lokala beställningar i orderboken.

 Just ett sådant uttalande kom förra veckan från GE, som lockade med två skaldjursfabriker i New York baserat på attraktiva beställningar på statliga anbud.

Efter New Yorks tidigare bud står Vestas som den största leverantören med valet av prefererad leverantör för 2,1 gigawatt på Equinors och BP:s Empire Wind-project, inklusive 1,5 gigawatt på Atlantic Shores i grannstaten New Jersey.

Källa: Vestas