Brittisk handelsminister vill distribuera SMR-teknik till tjeckiska projekt

Så kunde en färdig Rolls-Royce SMR-anläggning se ut. Bild: Rolls-Royce SMR

Handelsminister Greg Hands sa att han hoppades att diskussioner som hölls under hans besök med andra Rolls-Royce SMR-chefer kunde "leda till spännande möjligheter".

Tjeckiska republiken planerar att bygga små modulära kärnreaktorer (SMR), med ett antal olika företag. Det förs diskussioner om varierande alternativ.

Expertis i leveranskedjan

Besöket följde på ett avtal som undertecknades mellan Rolls-Royce och CEZ 2020 och som "sonderade vägar för att distribuera Rolls-Royce SMR:s i Tjeckien och på möjligheterna att bygga vidare på expertis i leveranskedjan från båda länderna.

- Det finns en betydande möjlighet att exportera vår brittiska teknik till Tjeckien och den breda regionen för att stödja deras energiambitioner med låga koldioxidutsläpp ... Tjeckien har en stark kärnkraftstradition och genom att kombinera kompetens och expertis från de två länderna kan vi hitta en väg att ta hit denna teknik i början av 2030-talet, på ett sätt som ger enorma fördelar för alla, konstaterade Rolls-Royce VD Tom Samson.

Bidrar till att förbättra säkerheten

Hands, brittisk minister för handelspolitik, sade att export "inte bara hjälper företag att växa, utan också stödjer jobb, driver på produktivitet och ökar ekonomin”Hands tillade att små modulära reaktorer erbjöd ett viktigt alternativ "när det gäller att förbättra energisäkerheten".

Under resan besökte delegationen även Skoda JS och Doosan Skoda Power i Pilsen, som "vid sidan av Rolls-Royce SMR-fabriker i Storbritannien, skulle kunna utgöra en viktig del av planerna".

Storbritanniens första SMR?

Rolls-Royce SMR är en konstruktion på 470 megawatt baserad på en liten tryckvattenreaktor, där företaget hoppas kunna få den kopplad online som Storbritanniens första i slutet av årtiondet.

I mars 2022 sa CEZ att de hade öronmärkt ett landområde på sin Temelín-plats för att användas i framtiden för konstruktionen av landets första SMR, och tillade att de redan har undertecknat MoUs inom området SMR med NuScale, GE Hitachi, Rolls-Royce, EDF, Korea Hydro & Nuclear Power och Holtec, och har även fört diskussioner med Westinghouse

Källa: World Nuclear News