Better Energy dumpar Green Power Denmark

Av de totalt 553 megawatt stora projekt med sol- och landvind som sattes upp i Danmark förra året stod alltså projektutvecklaren Better Energy för mer än hälften med 297 megawatt nominellt. Foto: Better Energy

Green Power Denmark "är för vag i sin inställning till den gröna omställningen", meddelar projektutvecklaren Better Energy i samband sin avgång.

- Medlemmar kommer och går, säger intresseorganisationen lakoniskt.

I princip lämnar namnet lite utrymme för tvivel. När Dansk Energi och de två mindre branschorganisationerna Wind Denmark och Dansk Solkraft slog sig samman under våren var det visserligen tankar till att börja med att helt enkelt kalla sig Power. Men förutom att namnet krockade med en varuhuskedja saknade det den tyngd som fanns i det slutgiltiga valet, Green Power Denmark.

Drog sig ur

Men för en av organisationens medlemmar har det gröna namnet varit till liten nytta. Projektutvecklaren Better Energy har i alla fall nu valt att dra sig ur Green Power Denmark. Det bekräftar båda parter för EnergiWatch.

- I rättvisans namn måste vi bara konstatera att vi i grunden har ett mer kompromisslöst förhållningssätt till den gröna omställningen, säger vd Rasmus Lildholdt Kjær i ett skriftligt svar om uppsägningen.

- Vi vill varken ha särskilda regler eller särskilda hänsyn. Därför har vi också valt att gå med i Concito, som har under många år visat att de arbetar seriöst och grundligt med den gröna omställningen. Det är ett arbete som är naturligt för oss att stödja, säger Rasmus Lildhodt Kjær.

Kommer och går

De senaste åren har Better Energy också varit bland de mest aktiva när det gäller att sätta handling bakom de gröna orden. Av de totalt 553 megawatt stora projekt med sol- och landvind som sattes upp i Danmark förra året stod alltså projektutvecklaren i Köpenhamn för mer än hälften med 297 megawatt nominellt.

- Det är sant att Better Energy har valt bort det. Medlemmar kommer och går, säger viceadmindirektör Jan Hylleberg i ett skriftligt svar.

 - I Green Power Denmark är vi glada över att vi har fler medlemmar idag än när föreningen grundades i mars.

Källa: Energy Watch