Wintershall Dea flyttar fokus från Ryssland till Norge

Olje- och gasbolaget Wintershall Dea var långsammare med att ge upp sin långvariga och historiskt betydelsefulla närvaro i Ryssland än många av sina konkurrenter. Ändå har en fullständig exit nu skett under 2023. Foto: Wintershall Dea

Efter att ha dragit sig ut ur Ryssland ser det tyska olje- och gasbolaget nu Norge som sin nyckelmarknad, säger verkställande direktör Mario Mehren till norska medier.

Rätt till ersättning

Denna verklighet kallades för att företaget utstod en "finansiell expropriation" av dess ryska filial, som består av tre joint ventures med det statligt ägda ryska gasbolaget Gazprom, vilket gör det omöjligt för Wintershall att vara kvar. Wintershall Dea hävdar att företaget har rätt till ersättning värd 2 miljarder euro från Gazprom.

Nyckelmarknad nummer ett

Det säger vd för Wintershall Dea Mario Mehren till norska medier Dagens Næringsliv. Han konstaterar vidare att som ett resultat av det ryska exit är Norge nu nyckelmarknad nummer ett för Wintershall Dea, som var den sjätte största producenten på norska kontinentalsockeln 2021, och planen är att skala upp verksamheten.

- Omkring 75 av våra investeringar under de senaste tre åren sedan Wintershall Dea bildades [genom en sammanslagning] har skett i Norge. Så den norska marknaden kommer att spela en avgörande roll för Wintershall Dea precis som för Europas energiförsörjning, säger chefen.

Källa: Wintershall Dea