Preliminära resultat visar klimatnytta genom att man optimera gödselns väg från ladugården, genom biogasanläggningen och ut på åkern. Men framstegen innehåller även dilemman internt inom lantbruket, bedömer projektledaren.
- Det är min förutsägelse att om man som lantbrukare inte är ansluten till en biogasanläggning så missar man flera länkar som kan ge kompensation i samband med en klimatskatt, säger ledaren för ett forskningsprojekt som tittar på gödselhantering i klimatmål.
Det finns goda klimatvinster att göra om man hanterar gödsel annorlunda.
Minskar utsläppen
Det är en av delslutsatserna i ett forskningsprojekt som undersöker hur man kan optimera gödselhanteringen från ladugård till åker. Syftet med projektet är att minska utsläppen av metan och öka utbytet i biogasanläggningar.
Medverkande i projektet är bland andra Nature Energy, JH Agro, Samson Agro och Stiesdal, som var och en försöker optimera en länk för att minimera klimatavtrycket från jordbruket.
Projektet har legat i luften sedan maj 2022, då parterna fick in sju miljoner DKK från Agrifoodture, som precis har satt en ny runda på spel.
Slutsatser:
Ju snabbare gödseln kommer ut ur ladugården, desto mindre förluster av näring och metan, och det ger ett bättre utnyttjande i biogasanläggningarna, säger Torkild Søndergaard Birkmose, som är projektledare och nationell konsult för gödselmedel på Seges Innovation.
Källor: Nature Energy, JH Agro, Samson Agro och Stiesdal