Copenhagen Atomics samlar in 150 miljoner danska kronor

Copenhagen Atomics mål är att 2028 lansera en kommersiell produkt — en så kallad smältsaltreaktor, som är en miniversion av en kärnreaktor. Foto: Copenhagen Atomics

Copenhagen Atomics har samlat in 150 miljoner danska kronor under 2022 och är i färd med att förbereda nästa, större omgång för år 2023. Ännu fler kapitalanskaffningar, ett tvåsiffrigt miljardlån och en eventuell börsexit väntar.

Copenhagen Atomics mål är att 2028 lansera en kommersiell produkt — en så kallad smältsaltreaktor, som är en miniversion av en kärnreaktor, som företaget planerar att bygga, installera och serva för kunder med stort energibehov, t.ex. industriföretag.

Inställda på nästa omgång

Trots att den totala kapitalanskaffningen för 2022 redan är klar är Copenhagen Atomics redan inställda på nästa omgång.

- De pengar vi har samlat in nu kommer att hålla oss igång 2023, men vi samlar redan in mer pengar, vilket vi kommer att behöva under 2024, säger finansdirektör Mike Christiansen och tillägger:

- Det finns alltid investeringsrundor, och det här är nog väldigt typiskt för ett företag som vårt, för ju närmare marknaden vi kommer, desto mer pengar behöver vi.

"massor av tester"

Pengarna ska användas till att vidareutveckla företagets teknik och bl.a. ge möjlighet att testa radioaktiva salter — och enligt bolagets ordförande och medgrundare, Thomas Jam Pedersen, finns det fortfarande ett behov av "massor av tester" på allt från pumpar, salter, sensorer och konfigurationer.

Copenhagen Atomics grundades 2014 och arbetar mot kommersialisering av en ny och avancerad kärnteknik.

Uppvaktar utländska investerare

Bolagets senaste kapitalomgång kommer från en rad olika investerare, som Mike Christiansen beskriver som både nya och befintliga. Endast ett fåtal investerare nämns, bl.a. det danska familjekontoret T&W Holding och den tyska kapitalförvaltaren Hahn Beteiligungs AG.

- Vi är på en finansieringsresa parallellt med vår teknologiresa, där vi hela tiden måste ha större och mer förfinade investerare. Vår primära finansieringskälla hittills har varit förmögna individer och familjekontor, främst utomlands, säger finanschefen.

Vi behöver tålmodiga investerare, eftersom detta inte är ett klassiskt riskfall, säger Mike Christiansen, CFO

Dels handlar det om investeringar av en sådan omfattning att det blir svårt för många privata investerare att delta, samtidigt som den höga riskprofilen gör det oattraktivt för t.ex. pensionsfonder.

Det kan t.ex. vara globala kapitalförvaltare, investeringsbanker eller mycket rika familjekontor.

Källa: Copenhagen Atomics.