Global temperatur 2022 – samma visa igen

Fig. 1 visar den globala temperaturavvikelsen detta århundrade: blått är HadCRUT5, Orange är NASA och grått är NOAA. Kredit. David Whitehouse

- NASA, NOAA och UK Met Office har släppt den globala temperaturen för 2022, vilket visar att det var ett varmt år, rankat som sjätte varmaste året. Det var en sänkning, säger forskarna, eftersom vi har haft det tredje året i rad med El Niño-förhållanden. Tillkännagivandet åtföljdes av det vanliga förbehållet att de senaste nio åren var de varmaste som registrerats. Men alla som tänker på påståendena och siffrorna bör också titta bakom rubrikerna, skriver forskaren David Whitehouse.

El Niño är ett väderfenomen som orsakas av ovanligt varmt vatten i Stilla havet med några års mellanrum. Det resulterar i extrema vädermönster. El Niño stör vanliga väderförhållanden som monsuner och vindar som blåser mot ekvatorn vilket påverkar regnen.

”Relativt oföränderlig temperatur”

Vad som är ganska uppenbart är att det globala temperaturrekordet under 2000-talet tillbringar långa perioder relativt platt. Den så kallade pausen varade till exempel från cirka 2001 och 2013 och avslutades av en mycket stark El Nino. Sedan dess har det varit ytterligare en period med relativt oföränderlig temperatur. Märkbara temperaturökningar sker i inledningen till en El Nino, såsom ökningen med ca. 0,3°C mellan 2011–2015.

Det stegvisa inflytandet från El Nino-evenemangen på de långsiktiga trenderna verkar mycket uppenbart. Det var den starka El Nino 1998 som markerade den globala temperaturens hopp till paus, och El Nino 2015 kan ha gjort detsamma.

Stagnation

- Naturligtvis vet ingen hur länge den nuvarande stagnationen kommer att fortsätta. Alla förväntar sig att den treåriga La Nina ska lyfta. Vissa uppskattar att dessa händelser har sänkt den globala temperaturen med cirka 0,06°C. Om det blir ytterligare en El Nino-våg 2024 kommer nog ett nytt globalt rekord att registreras, skriver David Whitehouse

Arktis

- Om man tittar på fördelningen av den senaste uppvärmningen är dominansen av Arktis uppenbar. Det får en nästan att föreslå att frasen global uppvärmning bör ersättas med arktisk uppvärmning!, anser David Whitehouse.

Källa: Davis Whitehouse