Kinas återöppning mot världen efter pandemin driver upp oljepriserna

Den snabba återöppningen av Kinas ekonomi från coronanedstängningar lyser upp utsikterna för globala investerare som är ivriga att lägga ett av de värsta investeringsåren som har noterats bakom sig. Foto: Flickr.: kredit People's Republic of China

Ökad efterfrågan på kinesisk återöppning efter corona har fått oljepriset att stiga.

Oljepriset har ökat med över 7 procent under första halvan av januari. På grund av ökad efterfrågan på marknaderna och med anledning av Kinas återöppning efter corona. Avtagande amerikansk inflation har minskat rädslan för stora räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Förbättrade utsikter

Ett fat av den europeiska referensoljan, Brent, kostade 84,32 dollar den 13 januari mot 83,95 dollar dagen innan. Samtidigt handlades den amerikanska WTI-oljan till 78,67 dollar mot 78,45 dollar den 12 januari.

Effekten av återöppningen av världens näst största ekonomi på finansmarknaderna, som drabbades av förluster förra året när inflationen och räntorna steg, är oundvikliga, skriver Reuters.

Kina pumpar in

Och förutom olja betecknas nu tillväxtmarknader, råvaruvalutor, resor och europeiska lyxföretag som de bästa investeringarna i kölvattnet av återöppningen.

- Återöppningshistorien ser ganska bra ut, och Kina pumpar in massor av finanspolitisk stimulans i systemet, säger Edward Al Hussainy, ränte- och valutaanalytiker på Columbia Threadneedle, till Reuters.

Källa: Reuters