Equinor gör gasfynd i Norska havet

Prospekteringsbrunnen borrades av riggen Deepsea Stavanger. Foto: Equinor

-Detta avgörande fynd kan snabbt börja producera, rapporterar oljebolaget. 

Norska oljejätten Equinor har hittat gas i norra delen av Norska havet ca. 23 kilometer söder om Irpafältet, som just nu är under utbyggnad.

Equinor meddelar att man har gjort en kommersiellt gångbar gasfyndighet i Norska havet som tros innehålla mellan 2 och 11 miljarder kubikmeter utvinningsbar gas, sade företaget.

Fokusen riktades mot Norge

Det norska oljedirektoratet bekräftar nyheten som nyligen rapporterats av Equinor.

Detta markerar den första upptäckten 2023 på norska kontinentalsockeln. Sällan har efterfrågan på ett sådant fynd varit så välkommet som nu. Även om de europeiska gaslagren för närvarande är fulla, har västländernas avvisning av ryska bränslen flyttat fokus till Norge, den näst största gasproducenten på den europeiska kontinenten.

Upptäckten gläder Senior Vice President för Exploration and Production North på Equinor Grete B. Haaland.

- Vi måste hitta mer gas på den norska kontinentalsockeln. Upptäckter nära befintlig infrastruktur kräver mindre volym för att kunna utvecklas kommersiellt och kan snabbt sättas i drift med låga CO2-utsläpp, säger hon i ett uttalande och tillägger att företaget planerar att koppla Irpa till Aastad Hansteen-plattformen:

Inlämnade plan

- Vi kommer tillsammans med våra partners att överväga att binda tillbaka denna upptäckt till Irpa, för vilken vi nyligen lämnade in en plan för utveckling och drift.

Equinor äger 51 procent av aktierna i Irpa-fältet, medan partners Wintershall Dea, Petoro och Shell delar resten mellan sig.