General Fusions demonstration av fusionsenergiprojekt godkändes

Den planerade interiören av General Fusions byggnad. Fusionsbyggnaden kommer att byggas i 70 procents skala av ett kommersiellt kraftverk på UKAEA:s Culham Campus. Fusionsmaskinen förväntas tas i drift 2026 och vara i full drift i början av 2027. Foto: AL_A.

South Oxfordshire District Council Planning Committee godkände ett nytt brittiskt fusionsenergiprojekt och byggandet startar i år på UKAEA:s Culham Campus.

Efter beslutet om att bevilja bygglov från South Oxfordshire District Council Planning Committee, förväntas byggandet av General Fusions demonstration vid United Kingdom Atomic Energy Authority (UKAEA) Culham Campus starta i sommar.

Hyr byggnaden av UKAEA

När bygget av den 10 500 m2 stora byggnaden är klar kommer General Fusion att hyra byggnaden av UKAEA. Företagets fusionsmaskin förväntas tas i drift 2026 och vara i full drift i början av 2027.

Byggd i 70 procents skala av ett kommersiellt kraftverk, kommer demonstrationen att skapa fusionsförhållanden i en kraftverksrelevant miljö och uppnå temperaturer på över 100 miljoner grader Celsius. Detta är ett avgörande steg på vägen i riktning mot att så småningom kunna driva hem, företag och industri med koldioxidfri fusionsenergi.

Utnyttjar UK:s försörjningskedjor för fusionsenergi

Anläggningen i sig kommer inte att generera ström.

Genom att placera anläggningen på UKAEA:s Culham Campus, en del av det blomstrande UK Fusion Cluster, får General Fusion tillgång till världsledande vetenskaps- och ingenjörskapacitet, såsom kunskap och erfarenhet av att designa, konstruera och driva en rekordstor Joint European Torus. Dessutom kommer företaget att dra nytta av Storbritanniens befintliga försörjningskedjor för fusionsenergi.

- Storbritannien har länge varit ledande inom utveckling av fusionsenergi. Vi är glada över att ansluta oss till Culham Campus och Storbritanniens Fusion Cluster och förväntar oss att skapa 60 långsiktiga jobb på platsen, säger Greg Twinney, VD för General Fusion.

- Dessutom förväntar vi oss att projektet kommer att generera cirka 200 jobb under byggtiden.

- UKAEA välkomnar denna milstolpe eftersom den är i linje med vår strategi att skapa kluster som påskyndar innovation inom fusion och relaterad teknik, och stödjer offentlig-privata partnerskap för att blomstra, säger professor Sir Ian Chapman, VD för UKAEA.

- Det bygger också på vårt arv att vara värd för stora fusionsanläggningar här på vårt Culham Campus.

Teknisk optimism

Byggnaden ritades av arkitekter, AL_A, under ledning av Stirlingpristagaren Amanda Levete och Ove Arup Engineers, som har utvecklat exemplariska design- och hållbarhetsstandarder.

- Att få bygglov är en enorm milstolpe och ett bevis på det nära samarbetet mellan vårt team, General Fusion, och UKAEA. Byggnaden kommer inte bara att vara mycket effektiv utan också en som uttrycker den tekniska optimismen av fusion för att lösa världens energiproblem, säger Amanda Levete, grundare och rektor för AL_A.

-Designen projicerar ett självsäkert budskap till allmänheten om den här teknikens extraordinära potential. Det representerar en tydlig förskjutning i förhållandet mellan miljö och industri, från en opposition till en av symbios.

Minimerad kylbelastning

Utformningen av demonstrationsanläggningen för fusion är avsedd att förbättra den omgivande biologiska mångfalden.

Byggnaden kommer att uppnå BREEAM utmärkt ackreditering genom en blandning av strategier som inkluderar återanvändning av spillvärme, naturlig ventilation för att minimera kylbelastningar, samt ett stort grönt tak med solceller.

Källa: General Fusion