Frankrike kan drabbas av strömavbrott under vintern

Som det största kärnkraftsföretaget i världen driver EDF 58 kärnreaktorer på 19 platser bara i Frankrike. Foto: E48616, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Entr%C3%A9e_de_la_centrale_de_Civaux.JPG

Otillräcklig elförsörjning kan orsaka strömavbrott vissa dagar, enligt den franska elnätsoperatören EDF.

Elnätsoperatören har utsatts för ett aldrig tidigare skådat antal avbrott i flera av företagets kärnreaktorer, vilket har reducerat kärnkraftsproduktionen till sin lägsta nivå på 30 år.

- Det kan finnas dagar under denna vinter då Frankrike kan drabbas av strömavbrott på grund av bristande utbud, berättade direktören för den franska elnätsoperatören RTE (Transport d'Electricité), Xavier Piechaczyk, nyligen enligt Reuters.

Strömavbrott är inte oundvikliga

Därför informerade den franska regeringen de lokala myndigheterna om hur de ska hantera eventuella strömavbrott under de kommande månaderna.

Situationen innebär risker, men man får inte tro att strömavbrott är oundvikliga, sa Xavier Piechaczyk.

Dessutom har utbudssituationen i Frankrike också varit pressad den senaste tiden. Detta har lett till ett aldrig tidigare skådat antal avbrott i flera av EDF:s kärnreaktorer, vilket har reducerat kärnkraftsproduktionen till den lägsta nivån på 30 år.

Baseras på underhållsplan

- Den första december hade vi 35 gigawatt tillgänglig kärnkraft.  Målet att nå mellan 40 och 41 senast den 1 januari och avsluta månaden på cirka 43, jämfört med en total kapacitet på 61, säger RTE-chefen.

Målet för 1 januari bygger på den underhållsplan som EDF har tagit fram, men det finns fortfarande utrymme för eventuella förseningar, står det.

Enligt Reuters har den franska regeringen skickat ut instruktioner till regionala tjänstemän som beskriver hur man ska prioritera om en elkrafttilldelning blir nödvändig.

- Eventuellt oplanerat avbrott bör inte påverka mer än 4 miljoner användare samtidigt, läs instruktionerna enligt Reuters.

Skolor kan tvingas stänga

Dessutom bör lokala belastningsreducerande åtgärder inte pågå längre än två timmar och kommer att meddelas av alarmcentralen RTE kl 17.00 dagen innan.

Det finns dock vissa undantag för eventuella strömavbrott, där platser som sjukhus kan undantas, medan skolor bör stänga på dagar då det inte finns tillräckligt med ”el i förrådet”.

Källa: EDF