RWE köper irländsk vindkraftsutvecklare till havs

RWE utvecklar även vindkraftsprojektet Dublin Array i samarbete med Saorgus Energy. Foto: RWE

Det tyska energibolaget utökar den irländska havsvindsportföljen med ett nytt förvärv. Nästan 1 gigawatt kan läggas till portföljen.

- Den tyska energijätten RWE vill ha ännu mer havsvind och satsningen har trappats upp rejält med ett nytt irländskt förvärv av företaget Western Power Offshore Development, som just nu befinner sig i ett tidigt skede av utvecklingen av East Celtic Wind Farm-projektet utanför kusten av Irland, meddelar RWE.

Flera beslut återstår

East Celtic ska ligga cirka 10 kilometer utanför kusten i Wexford och Waterford på Irland. På grund av projektet är nytt är det fortfarande många beslut som inte har fattats.

Det gäller allt från vindkraftparkens totala storlek till vindkraftsplaceringar, kabeldragningar och landbaserade utbyggnader, skriver RWE.

Företaget säger dock att det, beroende på den slutgiltiga överenskomna installerade kapaciteten, och när det är fullt utvecklat och byggt, kan det ha potential att generera upp till 900 megawatt (MW).

- Förvärvet av East Celtic-projektet är ett viktigt steg i tillväxten av RWE:s irländska vindkraftsverksamhet till havs, East Celtic riktar sig till Irlands fas 2-försörjning till havs och kan vara ovärderligt för att bidra till den irländska regeringens mål på 80 procent. förnybar energi till 2030, säger Sven Utermöhlen, vd för havsvind på RWE.

Samarbete med Saorgus Energy

- RWE är en global ledare inom havsbaserad vindkraftsutveckling och vi är glada över detta nästa steg i Irlands satsning på förnybar energi och ser fram emot att utöka vårt team och arbeta med intressenter för att främja projektet, konstaterar Utermöhlen.

Skulle East Celtic gå vidare och bli den framgång RWE hoppas på kommer det inte att vara ensamt i det tyska företagets irländska portfölj. RWE utvecklar redan vindkraftsprojektet Dublin Array i samarbete med Saorgus Energy. Den kommer att ligga utanför Dublins och Wicklows kust, och planeras kunna generera upp till 600–900 megawatt.

Källa: RWE