Nederländerna: Arriva offererar vätgaståg

Vätgaståget Coradia Lint på väg. Provinsen Groningen planerar att köpa fyra vätgaståg, med option på ytterligare två vätgaståg. Foto: Alstom

Kollektivtrafikbolaget Arriva Personenvervoer Nederland B.V. har inlett förfarandet med förhandspublicering för leverans och underhåll av vätgaståg i Europeiska unionens officiella tidning och i TenderNed (Nummer: 2022/S 231–666520, 280751).

Kontraktet omfattar huvudsakligen leverans och underhåll av fyra vätgaståg för provinserna Groningen och Fryslân. Kontraktet innehåller en option på leverans av ytterligare 2 tåg. Beslutet att köpa 4 eller 6 tåg kommer att tas som en del av anbudsförfarandet.

Positiva testresultat

Sedan december 2020 har Arriva varit koncessionshavare för den nuvarande järnvägskoncessionen på de norra sträckorna i de holländska provinserna Groningen och Fryslân. I koncessionen ingår målet att göra järnvägstransporterna mer hållbara.

Provinsen Groningen, som koncessionshavare, siktar särskilt på nollutsläppstransporter 2035 genom att fokusera på vätgas. I detta sammanhang testade provinsen Groningen, i ett ideellt samarbete med Arriva, ett vätgaståg för ungefär två år sedan. Resultaten var positiva, vilket ledde till beslutet om det aktuella anbudet.

Arriva vill i samråd med provinsen Groningen och som en del av innovationen köpa fyra vätgaståg - för att komplettera en hel flotta. Man har för avsikt att inkludera vätgastågen i tidtabellen och vill också använda tågen på en extra sträcka när förbindelsen Veendam - Stadskanaal är realiserad.

Dieseltågen ska ersättas

I samråd med provinsen Groningen beslöt man att köpa fyra vätgaståg, med option på ytterligare två vätgaståg. Om användningen av vätgaståg ses positivt av de inblandade är det möjligt att upphandlingen av uppföljningskoncessionen för de norra banorna för perioden från 2035 kommer att omfatta ersättning av samtliga nuvarande dieseltåg med vätgaståg.

Baserat på den nuvarande flottan skulle detta resultera i ett potentiellt köp av 51 (ytterligare) vätgaståg. Detta potentiella förvärv kommer att göras som en del av en separat upphandlingsprocess.

Källa EU:s officiella tidning, TenderNed