Nature Energys vd förutspår massiv tillväxt efter ägarbyte

- Med oljejätten Shell som ny ägare är danska Nature Energy redo att försvara sin position som marknadsledare när den globala potentialen för tusentals och åter tusentals biogasanläggningar ska realiseras, säger VD, Ole Hvelplund. Foto: Nature Energy, PR

Med oljejätten Shell som ny ägare är danska Nature Energy redo att försvara sin position som marknadsledare när den globala potentialen för tusentals och åter tusentals biogasanläggningar ska realiseras, säger VD, Ole Hvelplund.

Det sägs att holländsk-brittiska Shell förvärvade danska Nature Energy för drygt 14 miljarder dollar.

Enligt Nature Energys vd, Ole Hvelplund, är Shell en långsiktig ägare.

- De ger oss mycket goda möjligheter till tillgång till hela världens gasmarknad. Vi kommer nu att ha en ägare som är fokuserad på grön omställning och som behöver ha det vi kan: Att skaffa grön gas, säger han till tidskriften Finans.

Sätter handling bakom ordet

Det går fortfarande att tjäna goda pengar i fossilvärlden, som Shell fortfarande kan kalla sin hemmaplan. En del av det överskottet ska nu användas till att sprida Nature Energy och dess biogasanläggning, där organiskt avfall omvandlas till CO2-neutral gas, långt borta från huvudkontoret i Odense.

Shell hade annars lämnat Danmark redan 2021, då man sålde raffinaderiet i Fredericia till amerikanska Postlane Partners. Den holländsk-brittiska oljejättens snabba återkomst till Danmark illustrerar, enligt Ole Hvelplund, att de har för avsikt att sätta handling bakom orden att bli CO2-neutral 2050.

Används som tillväxtgenerator

- Shell kommer att använda oss som en tillväxtgenerator, där vi kommer att producera grön gas till alla deras kunder. Det betyder att vi måste bygga fler biogasanläggningar i hela Europa, Nordamerika och Asien, säger Ole Hvelplund.

Enligt vd:n finns det potential för 2 000–3 000 biogasanläggningar i Europa respektive Nordamerika, medan potentialen i Asien är så många som 7 000 anläggningar. Som jämförelse har Nature Energy för närvarande 14 anläggningar i drift, varav alla utom en i Nederländerna finns i Danmark.

Ole Hvelplund räknar med att den siffran kommer att växa rejält. Bara EU har till exempel en ambition att tiodubbla sin mängd grön gas i gasnätet till 2030. En gynnsam möjlighet för Nature Energy med Shell som ägare, påpekar Ole Hvelplund.

- Vårt mål är att förbli det största biogasföretaget. Så vi måste gå ut och ta majoriteten av den globala potentialen, säger han.

Nature Energy grundades 1979 under namnet Naturgas Fyn och driver idag 14 biogasanläggningar i Danmark och har ett 30-tal liknande anläggningar på gång i Europa och Nordamerika.

Nature Energy kommer att fortsätta som ett dotterbolag till Shell men kommer att fortsätta att verka under eget namn.

Källa: Finans