Medlemmar i det brittiska regeringspartiet fruktar att specialskatt kommer att "förstöra" produktionen i Nordsjön

Thunder Horse PDQ - världens största halvt nedsänkbara rigg, typ GVA 40000, belägen i Mexikanska golfen, 240 kilometer sydost om New Orleans. Ägs av brittiska BP. Foto: Wikipedia Common, kredit: Andyminicooper

En grupp politiker från det konservativa partiet i Storbritannien har skickat en varning till finansminister Jeremy Hunt från sitt eget parti.

Den nya brittiska specialskatten på olje- och gasproduktion är potentiellt en existentiell risk för produktionen i Nordsjön.

”Riskerar kollaps”

Detta anser ett antal brittiska politiker från det konservativa partiet som har varnat sin partikollega och finansminister Jeremy Hunt för detta. Det rapporteras av flera brittiska medier, däribland The Telegraph och Energy Voice.

Gruppen måste vara oroad över att den särskilda skatten gör nyinvesteringar olönsamma och därför att branschen till och med riskerar att kollapsa, bl.a. eftersom investeringarna flyttar till andra delar av världen. Detta trots att skatteöverlägget innehåller en mekanism där mindre skatt måste betalas ju mer som investeras i nya olje- och gasprojekt.

Det har ännu inte funnits några planer på att sänka eller ta bort den särskilda skatten framöver.

Källa: Guardian