Egyptens nästa kärnreaktor erhåller byggtillstånd

Nyligen genomförde den egyptiska kärnkrafts- och radiologiska tillsynsmyndigheten undersökningar i byggområdet El-Dabaa.Bild: NPPA

Ett principbeslut har tagits om att tillåta byggstart av den andra reaktorenheten vid Egyptens kommande kärnkraftverk El-Dabaa. Bygglovet ska utfärdas officiellt inom kort.

Nyligen genomförda inspektioner av den egyptiska kärnkrafts- och radiologiska tillsynsmyndigheten i El-Dabaa. Myndigheten Egyptian Nuclear and Radiological Regulatory Authority (ENRRA) fattade beslutet under ett möte med dess styrelse på måndagen, informerat av en serie inspektioner på plats som bekräftar beredskapen. Bygglicensen beräknas utfärdas den 19 november, vilket är kärnenergins dag i Egypten.

Framsteg under överseende
 
Nuclear Power Plants Authority (NPPA) meddelade:

- Denna viktiga händelse bekräftar Egyptens envishet och dess framsteg under överinseende av landets politiska ledning för att uppnå den efterlängtade drömmen om att producera ren el från kärnkraftverk, engagerade i de högsta standarderna för kärnkraft. säkerhet och säkerhet i konstruktion och drift.

Kärnkraften tränger undan olja och gas
 
El-Dabaa 2 blir den andra VVER-1200-enheten på platsen, som ligger på Medelhavskusten 320 kilometer väster om Kairo. Enhet 1 började byggas i juli i år och ansökningar om att bygga enhet 3 och 4 lämnades in i januari. Enligt ett kontrakt från 2017 levereras reaktorerna av ryska Rosatom, komplett med en livslängd av kärnbränsle och anläggningar för lagring av använt bränsle. Korea Hydro and Nuclear Power bygger 80 byggnader och levererar material till de icke-nukleära turbinöarna.
 
Egyptens mål är att kärnkraften ska representera 9 procent av elektriciteten år 2030, vilket skulle uppnås genom kommersiell drift av de två första enheterna vid den tiden. Kärnkraften, som direkt tränger undan olja och gas, är därför en viktig faktor i Egyptens miljöstrategi. Nyligen var Egypten värd för klimatmötet COP27 i Sharm el Sheikh.

Källa: World Nuclear News