IEA:s chef Fatih Birol: Många länder vaknar till allvaret först nu

Fatih Birol anser att Europa som det nu ser ut kommer att klara den här vintern. Foto: D. Calma/IAEA

Internationella energimyndigheten IEA:s chef Fatih Birol uppmanar hela Europa att göra väldigt mycket mer för att bli kvitt beroendet av ryska fossila bränslen.

När Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i slutet av februari tog det inte många dagar innan Internationella energimyndigheten IEA reagerade.

Tidigt tecken på spänningar

I början av mars gav IEA ut rekommendationer för att minska Europas beroende av rysk naturgas, och lite senare för att minska beroendet av olja.

Tiopunktslistan från IEA innehåller många punkter som energimyndigheten hade talat om redan tidigare: redan innan kriget bröt ut varnade IEA för att Europas beroende av rysk energi är för stort, och att Rysslands minskade gastillförsel till Ukraina var ett tecken på spänningar.

– Tyvärr hade vi rätt, sade IEA-chefen Fatih Birol, när han nyligen besökte Helsingfors.

Förlänga livstiden för kärnreaktorer

IEA rekommenderade framför allt att länder slutar importera rysk gas och olja. Länder uppmanades försöka hitta andra leverantörer än de ryska, men också lägga naturgas och olja i förvar och spara, satsa på att bygga ut den förnybara energin samt förlänga livstiden för kärnreaktorer.

Med bland förslagen fanns också punkter om att spara energi: att minska inomhustemperaturerna i Europa med en grad skulle slå hårt mot den ryska krigsmaskinen.

– En del länder fann flera av förslagen som allt för radikala. Nu har de i allt högre grad accepterat dem, men jag önskar att Europa hade agerat mycket snabbare, säger Birol.

Energinationalism och nästa vinter oroar

Europa klarar den här vintern men måste spara inför nästa.

Klarar vintern

Fatih Birol menar att Europa som det nu ser ut kommer att klara den här vintern.

– Om det inte dyker upp några överraskningar, antingen politiska eller tekniska, och bara vintern inte är alldeles för lång och kall, kommer vi att ta oss igenom den med bara några blåmärken.

Men när våren kommer säger Birol att många länder i Europa kommer att se att energilagren sinat och är nere på 25–30 procent.

Också det här är alltså en orsak att spara energi i vinter: efter den här vintern kommer det att finnas behov av att bygga upp lagren av gas och olja igen.

Källa: IEA