Statlig US-finansiering klar för Diablo Canyon men inte för Palisades

Flygfoto från öster av kärnkraftverket Diablo Canyon vid Kaliforniens kust. Foto: Wikipedia Common, kredit: Doc Searls

Kärnkraftverket Diablo Canyon har valts ut av det amerikanska energidepartementet (DOE) för att ta emot krediter värda upp till 1,1 miljarder USD för att anläggningen med två enheter ska kunna fortsätta att vara i drift.

Men Holtec Internationals ansökan om federal finansiering för att kunna starta om kärnkraftverket Palisades har avvisats.

Hjälp till reaktorflotta

Programmet Civil Nuclear Credit (CNC) är en strategisk investering på 6 miljarder USD genom den tvådelade infrastrukturlagen för att hjälpa till att hålla USA:s befintliga reaktorflotta i drift.

De två enheterna vid Diablo Canyon i Kalifornien hade planerats att bli avvecklade 2024 (enhet 1) och 2025 (enhet 2) – ett beslut som fattades för flera år sedan vid en tidpunkt då Kalifornien såg sin energiframtid baserad på förnybar energi, effektivitet och lagring – men statens lagstiftare röstade tidigare i år överväldigande för ett lagförslag som kommer att göra det möjligt för statens enda kärnkraftverk att vara i drift upp till fem år längre än vad som för närvarande är planerat.

Återlicensiering av anläggningar

Operatören PG&E bad tidigare den här månaden formellt US Nuclear Regulatory Commission att återuppta arbetet med att återlicensiera anläggningarna för att de ska kunna fortsätta arbeta fram till 2030.

- Detta är ett kritiskt steg mot att säkerställa att vår inhemska kärnkraftsflotta kommer att fortsätta att tillhandahålla tillförlitlig och överkomlig kraft till amerikaner som landets största källa till ren el, sade USA:s energiminister Jennifer Granholm. -Kärnenergi kommer att hjälpa oss att uppfylla president Bidens klimatmål, och med dessa historiska investeringar i ren energi kan vi skydda dessa anläggningar och de samhällen de tjänar.

Den villkorade tilldelningen av krediter skapar en väg framåt för Diablo Canyon – som producerar cirka 16 gigawattimmar el årligen, cirka 15 procent av Kaliforniens rena energi – för att hålla öppet, sa DOE, samt rädda 1 500 jobb med ren energi.

Källa: World Nuclear news