Nytt kärnkraftverk i Ukraina utslaget – stor oro vid IAEA

Khmelnitskiy Nuclear Power Plant i västra Ukraina. : Wikipedia, Common Lic. Kredit:, RLuts

Ytterligare två kärnkraftverk i Ukraina har utsatts för ryska attacker. Någon fara för kärnsäkerheten föreligger inte, försäkrar Strålsäkerhetscentralen. Men i Ukraina är tio miljoner människor utan el då stora delar av landets energiproduktion slagits ut.

Internationella Atomenergiorganisationen IAEA har experter på plats för att kontrollera säkerheten vid kärnkraftverket Zaporizjzja i södra Ukraina.

 Stora risker

Kärnkraftverken Khemlnitsky och Rivne i nordvästra Ukraina har under veckan drabbats av elavbrott och bortfall av eltillförsel. I Khemlnitsky togs dieselgeneratorer i användning på tisdagen då elledningarna kring kärnkraftverket slagits ut av ryska missilattacker.

Det är första gången sedan det ryska anfallet inleddes i februari som andra kärnkraftverk än Zaporizjzja i södra Ukraina blir föremål för krigshandlingar.

- Någon fara för kärnsäkerheten var det aldrig, målet har snarare varit att slå ut civil infrastruktur i Ukraina, uppger ledande expert Jukka Kupila på Finlands Strålsäkerhetscentral Stuk.

Men varje incident vid ett kärnkraftverk är icke önskvärd och innebär en risk. Reaktorerna i Khmelnitsky kördes ner efter att eltillförseln slagits ut.

Hittills har kärnkraftverket Zaporizjzja i södra Ukraina varit värst utsatt för kriget. Sedan mars har kraftverket varit ockuperat av rysk militär och missiler har slagit ner i närheten av det. Kraftverket har redan tvingats till att använda dieselgeneratorer för att trygga anläggningens eltillförsel.

Kärnkraftverken behöver el både för att reaktorerna ska kunna kylas ner och för att andra säkerhetsfunktioner ska gå att använda. Stridsläget runt Zaporizjzja har enligt Internationella atomenergiorganisationen IAEA som har personal på plats varit lugnare den senaste veckan.

Risken för en nödsituation ökar

IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi är ändå oroad över kärnsäkerhetsläget i Ukraina.

Enligt Grossi visar incidenten vid Khmelnitsky att situationen i Ukraina snabbt kan förvärras. Risken för en nödsituation ökar, påpekar han.

Slår mot civila mål

Stuk får sin information om läget i Ukraina via IAEA och Jukka Kupila konstaterar att ryska styrkor hittills slagit mot elnätet snarare än mot kraftverken.

– Det innebär ändå att elproduktionen påverkas och det är väl det som är meningen. Att militärt slå mot civila mål som kärnkraftverk är förkastligt, säger Kupila.

Effekterna av en eventuell olycka vid något av kärnkraftverken i Ukraina skulle inte märkas i Norden, men lokalt kan konsekvenserna bli stora, påpekar han.

IAEA meddelade tidigare i veckan att organisationen skickar experter till kärnkraftverken i Ukraina och till det stänga kraftverket i Tjernobyl. På så sätt vill IAEA stödja kärnsäkerheten i Ukraina, uppger organisationens chef Grossi.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är just nu tio miljoner ukrainare utan elektricitet. De mest drabbade regionerna är Odessa, Sumy, Vinnytsia och Kiev, uppger presidenten

Han säger också att man nu gör allt man kan för att stabilisera eltillgången i landet. Nästan varje dag utsätts Ukraina för intensiva ryska robotattacker, skriver BBC.