Tyska Sono Motor och LLT testar bussarnas bränsleförbrukning i norra Sverige

Spara med solens kraft: I samband med drift kan solenergipanelerna kraftigt minska dieselflottans CO2-utsläpp. Pilotprojektet vill ta reda på om detta även gäller längst i norr. Foto: Sono Motors

Längst upp i norra Sverige, närmare bestämt i Luleåområdet, ska Münchenbaserade Sono Motors, Scania och kollektivtrafikföretaget LLT testa effekten på bränsleförbrukningen i dieselbussar av att få energi från solceller på busstaket under realistiska driftsförhållanden. .

Sex bussar av typen Scania Citywide K320 har fått skräddarsydda Solar Bus Kits på taket. Potentialen är att spara 1 100 liter diesel och 2,9 ton CO 2-utsläpp per buss på årsbasis. Sedan tidigare har Sono Motors anpassat Solar Bus Kit för användning på MAN Lion's City och Mercedes-Benz Citaro.

Solpanelerna kan hjälpa till att ladda batterierna.

Använda på ett dieseldrivet fordon, ger Solar Bus Kit elektricitet för att driva bussens elektriska hjälpenheter och luftkonditionering. Detta avlastar fordonets generator och därmed drar dieselmotorn mindre bränsle. Använda på hybriddiesel-elektriska bussar kan solpanelerna också hjälpa till att ladda batterierna. Både Scania och transportbolaget tror också att solpaneler kan användas på framtidens elbussar för att öka räckvidden.

Det är första gången Solar Bus Kit har använts på bussar så långt norrut i världen. Luleå har cirka 48 000 invånare och LLT transporterar cirka 3,5 miljoner resenärer årligen. Så här långt norrut i Sverige är vintern lång och med temperaturer så låga som 30 minusgrader.

Sono Motors

Sono Motors är ett pionjärföretag inom användningen av solpaneler på bussar, lastbilar, skåpbilar och släpvagnar för att spara bränsle och därmed CO 2-utsläpp. Företaget utvecklar även sin egen personbil, Sion, som av allt att döma blir världens första elbil med solpaneler till vad företaget kallar ett rimligt pris. Hittills finns det över 20 000 reservationer för Sion.

LLT är förkortningen för Luleå Lokaltrafik AB. Namnet går tillbaka till 1976 då Luleå kommun köpte företaget som såg dagens ljus redan 1923. Efter hand ökade verksamheten rejält fram till mitten av 1960-talet. Men så småningom fick fler råd att köpa sin egen bil och det påverkade busstrafiken i negativ riktning. När det såg mörkast ut valde kommunen att köpa företaget för att kunna upprätthålla busstrafiken.