Equinors polska förvärv startade företagets första solenergiprojekt

Nyöppnad solar park i Stepien, Polen. Foto: WSP. Kredit: Andrzej Matyja

Ett nytt solenergiprojekt markerar starten på ett polskt soläventyr för både Equinor och Danske Commodities.

Det norska oljebolaget förvärvade det polska solelföretaget Wento i maj 2021 och nu startar driften i det första solenergiprojektet.

Den polska solcellsparken Stepien har en kapacitet på 57 megawatt.

Första solcellsanläggning

- Under det första året av vårt ägande sanktionerade vi byggandet av tre solcellsanläggningar i Polen med en total kapacitet på 171 megawatt. Idag är vi stolta över att kunna inviga vår första solcellsanläggning, Stępień, medan de andra två anläggningarna förväntas stå klara 2023–2024, säger Olav Kolbeinstveit, senior vice vd för kraft och marknader inom Renewables på Equinor, i ett uttalande.

Dotterbolaget Wento köptes av Enterprise Investors för 91 miljoner euro, och inkluderade en portfölj av solenergiprojekt på 1,6 gigawatt i olika utvecklingsstadier.

Portföljen ska bli större

Det blir dock ytterligare ett Equinor-dotterbolag som kommer att fungera som balanspartner på solcellsparken. Det är första gången som Danske Commodities ger sig in på den polska marknaden.

- Med Danske Commodities första avtal om förnybar energi på plats i Polen är vi redo att ytterligare utöka vår portfölj och stödja energiomställningen, säger Jesper Tronborg, VP, Head of Global Trading & Market Development på Danske Commodities.

Källa: Equinor