EU-länderna är överens om vinsttak för energibolag

EU-byggnaden i Bryssel, Belgien. Foto: Creative Commons Lic, kredit: dimitrisvetsikas1969

Efter en längre betänketid har EU:s medlemsländer kommit överens om ett pristak för hållbara energibolag. Nya uppskattningar som omfattas av fastpriskontrakt visar att en oväntad skatt bara kommer att skicka några miljarder till statskassan.

Överens

EU:s medlemsländer är nu överens om ny beskattning av vinster från bl.a. hållbar energi.

Det konstaterar det tjeckiska ordförandeskapet i EU nyligen. Frågan har varit ett av de centrala ämnena i samband med ett extra möte mellan EU:s energiministrar.

Enligt en uppdatering på Twitter har en politisk överenskommelse gjorts som konkret kommer att ställa nya krav på elförbrukningen i så kallade topptider, bidrag från fossila bränsleproducenter och – som nämnts – en beskattning av inframarginalt producerad el, som t.ex. vind- och solenergi till havs.

Ytterst begränsade intäkter

Redan nu tyder nya beräkningar på att intäkterna från beskattningen av grön energi för exempelvis den danska statskassan med stor sannolikhet kommer att vara ytterst begränsade.

I nya beräkningar bedömer även näringslivsorganisationen Dansk Erhverv att intäkterna från tilläggsskatten på grön el blir ytterst begränsade.

I praktiken med största sannolikhet mellan 0-3 miljarder DKK.

Källa: Dansk Erhverv