Världens ledande mässa WindEnergy Hamburg presenterade en mängd nya innovationer

Vindkraftverkets hjärta. En av de många innovativa turbiner som presenterades på mässan. Foto: Pressfoto, WindEnergy Hamburg

Med mer än 1400 utställare från 37 länder presenterade hela vindenergiindustrins utbud på Hamburg Messe i slutet av september.

Tyska ekonomiministern Robert Habeck uppmanade de tyska delstaterna att visa betydligt mer engagemang och snabbhet i utbyggnaden av vindenergi, när han öppnade WindEnergy-mässan i Hamburg den 27 september.

Delstaterna kan inte fortsätta som tidigare, sa Habeck, det är "oacceptabelt". I Tyskland finns för närvarande nästan 47 gigawatt vindkraftskapacitet på land och för det tog det decennier. Nu ska dock kapaciteten behöver fördubblas inom åtta år, sa Habeck.

Förra året installerades dock bara två gigawatt, medan behovet är tio gigawatt - exakt de tio gigawattkapaciteterna som för närvarande är under godkännandeprocess av delstaternas myndigheter.

Habeck: Federala stater borde göra sitt jobb

Tyskland befinner sig i en kris och måste snabbt bli oberoende av fossila bränslen. År 2030 ska 80 procent av energin i Tyskland komma från förnybara källor – och vind spelar en avgörande roll för Habeck.

-Gör ert jobb, delstater!” sa han i sitt tal som hölls på engelska.

- Produktionen av vätgas med hjälp av vindkraft skulle kunna lösa en stor svaghet i denna energiproduktion, betonade Habeck.

Idéer för flytande vindkraftverk från 20 megawatt och uppåt

Det tyska vindenergikonsultföretaget AEROVIDE presenterade i Hamburg ett koncept för en flytande offshoreturbin från 20 megawatt, som består av en ovanlig trebent halvt nedsänkbar plattform, en helintegrerad, medelhastighets roterande drivlina, en trebladig så kallad medvindrotor med en rotordiameter på ca 280 meter.

Verkställande direktör Markus Rees förklarar:

- Det här storskaliga konceptet, som fortfarande är i ett tidigt utvecklingsskede, är resultatet av en intern utvärdering av idéer och 40 års kunskap och praktisk erfarenhet inom vårt företag. Ända sedan den första mässan WindEnergy Hamburg har AEROVIDE betraktat denna mässa som det viktigaste europeiska evenemanget när det gäller att presentera nya idéer och projekt för en internationell handelspublik.

Enercon

Enercon, en pionjär inom området för direktdrift, presenterar ett nytt 6,0 megawatt stort lågvindsvindkraftverk med typbeteckningen E-175 EP5 i Hamburg.

Med sina 175 meter har denna turbin en av de största rotorerna på land utanför den kinesiska marknaden. Lanseringen kommer bara några veckor efter att den tyska utställaren Nordex tillkännagav en höghastighetsmodell på 6,22 megawatt, typbeteckning N175/6.X, som även har en 175 meter stor rotor. Båda prototyperna är planerade till 2024.

Dessa produktlanseringar placerar rotorer på 170 meters höjd och uppåt på den europeiska vindkraftsmarknaden. Detta åtföljs av både utmaningar och möjligheter för andra utställare på WindEnergy Hamburg, som kan komma i kapp med utvecklingen och dra nytta av den.

Winergy

Winergy, ett varumärke från Flender, dök upp på WindEnergy Hamburg i sin nya roll som leverantör av drivlinor. Tidigare var företaget mest känt som leverantör av växellådor.

I synnerhet är HybridDrive-konceptet kärnan i vad Winergy erbjuder. Den kombinerar växellåda och generator till en integrerad enhet för storskaliga onshore- och offshoresystem.

I Hamburg visade utställaren ett hybridsystem med en nominell effekt på 5–6 megawatt inklusive en internt utvecklad enhet för låghastighetskoppling.

Dessutom presenterades en ny typ av kompakt oljekyld generator av typ PMG.

30 megawatt testbänk

Leverantören av drivsystem ZF Wind Power har också omorienterat sig och presenterar sitt nya test- och prototypcenter samt ett nytt, vidareutvecklat servicekoncept kallat 'Thrive'. Enligt företaget kombinerar det senare ”produkter, processer och digitala koncept för att säkerställa kontinuerlig tillgänglighet och maximal prestanda".

"Världens mest kraftfulla testbädd" för 30 megawatts drivlinor är den första av dessa innovationer, enligt företaget. Den stöder utveckling, testning och validering av kompletta, helt integrerade, nästa generations drivlinor för vindkraftverk på land och till havs.

Denna storskaliga testrigg, som kommer att drivas av en 30 megawatts elmotor och är designad för vridmomentbelastningar upp till 45 MNm och böjmoment upp till 64 MNm, kan simulera verkliga belastningar och presenteras i en imponerande visuell form.

Den 6 meter långa anläggningen kan användas för att testa det dynamiska beteendet hos huvudlager, växellådor och generatorer under realistiska förhållanden, inklusive i kompletta systemscenarier. Den kommer att byggas vid ZF-fabriken i Lommel, Belgien, och kommer att vara i drift frånoch med 2024.

Eolotec

Lagerspecialisten Eolotec visar sin innovativa lösning ReSRoB - förkortning för Repair-Solution Rotor Bearing - för byte av huvudaxelns sfäriska rullager direkt på tornet. Dessa lager är en integrerad del av dagens höghastighetsdrivlinor med trepunktslagerupphängning.

Eolotec har utvecklat det nya tvådelade sfäriska rullagerkonceptet, som kan bytas ut på plats oavsett väder, i samarbete med lagertillverkaren Schaeffler, som också ställer ut på WindEnergy Hamburg.

- Lösningen som visades i Hamburg möjliggör kostnadsbesparingar på minst 20–40 procent jämfört med konventionella ersättningsmetoder, som kräver fullständig demontering av rotorn och drivlinan med hjälp av en dyr kran, förklarar Eolotecs VD Wolfgang Losert.

Traditionellt byts det defekta lagret på fabrik och sätts sedan ihop igen på plats. Detta innebär risker och höga kostnader.

Källa: Mässan WindEnergy Hamburg