Green Power Denmark: - Definitivt slut på rysk gas för vintern

Stapel av rör som utgör rester av Nord Stream 2-rörledningen, gjord av stål med ett betonghölje vid stranden i norra Tyskland. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit:Pedant01

De mystiska gasläckorna på Nord Stream 1 och 2 gör att marknaden nu måste anpassa sig till att ingen rysk gas kommer att skickas till Europa i år. Det är otänkbart att det inte är en riktad attack, säger en källa till en tysk tidning.

Vad som har hänt i Östersjön det senaste dygnet är okänt. Först rapporteringen om en läcka på Nord Stream 2, strax efter två läckor på den parallella gasledningen Nord Stream 1. Men i vilket fall som helst är trippelförekomsten extremt sällsynt.

Uppenbar konsekvens

- Det är högst ovanligt att den här typen av gasläckor inträffar, och det kan vara ganska farligt", säger Kristian Rune Poulsen, energianalytiker på Green Power Denmark, om situationen som har utspelat sig på Nord Stream 1 och 2 de senaste dagarna.

Även om orsaken till läckorna fortfarande är okänd, är konsekvensen uppenbar. Redan nu flödade ingen gas genom den nya Nord Stream 2-ledningen, vars driftsättning avbröts på obestämd tid kort efter Rysslands invasion av Ukraina, eller Nord Stream 1, eftersom Gazprom också stoppade leveranserna på obestämd tid i början av september.

Vinter utan rysk gas

För även om företaget bakom gasledningarna, Nord Stream AG, i ett marknadsmeddelande skriver att Nord Stream 1 startar upp igen om exakt en månad, så blir det inte nödvändigtvis av. Den danska intresseorganisationen tror i alla fall inte att gas kommer att strömma genom det ryska röret på den här sidan av eldningssäsongen.

– Hoppet om att den ryska gaskranen skulle öppnas igen är nu definitivt borta, Vi måste ta oss igenom vintern utan rysk gas i norra Europa, säger Kristian Rune Poulsen, som dock manar till lugn.

- Marknaden har länge varit fast besluten att vi inte tar emot rysk gas. Därför förändras situationen inte i grunden genom läckorna. Nyligen har gaspriset bara stigit något, och detta kommer efter en månad med fallande gaspriser, understryker Poulsen.

Otänkbart scenario

BloombergNEF ser inte heller frånvaron av gas från Nord Stream som avgörande för Europa. I en rapport konstaterar analyshuset att importen av flytande naturgas, LNG, kan öka med nästan 40 procent under vintern jämfört med samma tidpunkt förra året. Tillsammans med lägre efterfrågan på grund av priserna kan det täcka ett fullständigt upphörande av rysk gas.

Källa: Green Power Danmark