Wärtsilä levererar lagringssystem till Caymanöarna

Wärtsiläs Edmund Phillips och CUC:s Sacha Tibbetts undertecknar här kontraktet för levererans av totalt 20 megavattimmar energilagringskapacitet till Caymanöarna. Foto med tillstånd av CUC.

Inom ramen av ett nytt projekt kommer finländska företaget Wärtsilä att optimera elsystemet på Grand Cayman genom energilagring.

Även om EU tog bort Caymanöarna från listan över skatteparadis, kommer många att fortsätta att associera öarna med en plats där rika människor gömmer sina pengar.

Order på två lagringssystem

Men nu måste Wärtsilä placera något helt annat på öarna. För det finska företaget har fått en order på två lagringssystem på 10 megawatt/10 megawattimmar vardera från elbolaget Caribbean Utilities Company, CUC.

Enligt ett pressmeddelande kommer de nya energisystemen att innebära att bolaget kommer att kunna fördubbla sin förnybara energikapacitet på Grand Cayman, den största av de tre Caymanöarna.

Idag har CUC 161 megawatt elproduktion från diesel medan förnybar energi står för 14 megawatt genom solcellsproduktion.

Enligt tillkännagivandet kommer lagringssystemet att innebära att energibolaget kan säkerställa en effektivare produktion, vilket sparar på mängden diesel. Dessutom kommer bolaget även att kunna hantera ytterligare 29 megawatt förnybar energi som produceras ute hos konsumenter och kunder utan att orsaka instabilitet i nätet.

Ett avgörande steg

- Vi är glada över att kunna arbeta med Wärtsilä när vi nu etablerar våra första energilagringssystem. Detta är ett avgörande steg för CUC när det gäller att integrera mer förnybar energi i nätet. När detta projekt är slutfört förväntar vi oss bränslekostnadsbesparingar och förbättrad servicetillförlitlighet för våra kunder i Grand Cayman, säger Sacha Tibbetts, Vice President, Customer Services & Technology, på CUC i releasen.

Wärtsilä förväntar sig att lagringssystemen ska vara i drift runt mitten av 2023.

Källa: Wärtsilä