Vindkraftsbyggaren Siemens Gamesa erbjuder nu återvinningsbara rotorblad

De första sex 81 meter långa återvinningsbara rotorbladen har tillverkats på Siemens Gamesa bladfabrik i Ålborg, Danmark. Foto: Med tillstånd: Siemens Gamesa

Som en del av planerna på att uppnå full materialcirkularitet från och med 2040, tillkännagav den tysk-spanska OEM-tillverkaren nyligen att de nu har ett återvinningsbart rotorblad tillgängligt för vindkraftverk på land.

Dessa nyheter kommer som en del av företagets planer på att uppnå full materialåtervinning från 2040.

I tyska vatten

- Denna milstolpe syftar till att driva på de aktiviteter som gör vindenergin ännu mer hållbar och skapa en helt cirkulär sektor, står det i ett pressmeddelande.

På tio månader utvecklade Siemens Gamesa också ett återanvändbart rotorblad för offshoreenheter, och processen startade i september 2021 med installation vid ett projekt i tyska havsområden. Nu har koncernen uppnått samma sak för sina landbaserade maskiner.

- Konceptet var alltid förutsett att omfatta lösningar för offshore och onshore, och vi är glada över att nu kunna erbjuda dem kommersiellt till våra kunder inom båda marknadssegmenten, skriver Siemens Gamesa vd Jochen Eickholt.

Hamnade på deponier

Före lanseringen 2021 var ungefär 85 procent av vindturbinmaterialet återvinningsbart, och ett stort antal rotorblad hamnade på deponier, skriver OEM.

Siemens Gamesa säger nu att bristen är löst, och tillsammans med branschorganisationen WindEurope och andra stora marknadsaktörer förespråkar den tysk-spanska tillverkaren ett europeiskt förbud mot att samla förbrukade rotorblad i avfallsupplag.

Källa: Siemens Gamesa