Intresset för anslutning till fjärrvärmenätet har ökat kraftigt

Foto: Kraftringen

Till följd av situationen på energimarknaden ser Kraftringen nu ett kraftigt ökat intresse för anslutning till fjärrvärme. Fjärrvärmens fortsatta stabila prisbild och låga klimatpåverkan är några av argumenten.

- På flera platser i Lund och Eslöv har vi på sistone anslutit nya kunder och efterfrågan är stor. Sedan början på året har vi gjort tre gånger fler anslutningar än jämfört med samma period 2021. För att möta den ökande efterfrågan jobbar Kraftringen nu för fullt med att se över var vi kan erbjuda fler kunder att ansluta sig till fjärrvärmenätet, berättar Martin Gierow, produktägare för fjärrvärme på Kraftringen.

Genom att fler företag, bostadsrättsföreningar och villakunder använder fjärrvärme till varmvatten och värme frigörs el som kan användas till andra delar i samhället. Totalt sett producerar Kraftringen ca 1 TWh fjärrvärme årligen.

Fjärrvärmenätet i Lund har anor sedan 60-talet. Grundtanken med fjärrvärme är att central produktion av värme ger skalfördelar jämfört med att producera värme i fastigheten. Det ger både ekonomiska och klimatmässiga fördelar. Sedan 2018 sker Kraftringens hela fjärrvärmeproduktion med uteslutande fossilfria bränslen.

- Energikällorna i vår fjärrvärmeproduktion är helt fossilfria och består till största delen av återvunnet trä och skogsrester. Till följd av ökad efterfrågan på biomassa har våra inköpskostnader ökat, men följer inte alls den dramatiska prisutveckling som vi ser på till exempel el och gas, berättar Martin Gierow, produktägare för fjärrvärme på Kraftringen.

Förutom värme producerar kraftvärmeverk även el, vilket ger viktig planerbar kraft till det sydsvenska elsystemet. Hela 1/3-del (1 TW) av den el som produceras i Skåne (3 TW) kommer från kraftvärme.

- En av fjärrvärmens stora miljöfördelar är att den möjliggör för oss att ta upp värme från processer som skapar värme som restprodukt. I Lund är det främsta exemplet forskningsanläggningarna MAX IV och ESS, där fjärrvärmenätet möjliggör en stor minskning av det totala klimatavtrycket, säger Fredrik Fackler, affärsområdeschef för värme och kyla på Kraftringen.

Under våren 2022 fattade Krafringens styrelse ett inriktningsbeslut om att påbörja en förstudie kring byggandet av en andra panna på kraftvärmeverket i Örtofta. Målet är att kunna fatta ett investeringsbeslut under 2024 och ha en färdig anläggning på plats under 2028. Det nya kraftvämeverket kommer då även ersätta äldre produktionsanläggningar och därmed minska Kraftringens behov av dyrare spetsbränslen under de kallaste vinterperioderna.

- För att säkerställa en kontinuerlig drift, tills vårt nya kraftvärmeverk i Örtofta är på plats, kompletterar vi i vinter de delar av fjärrvärmenätet som drivs med biogas i Södra Sandby, Ljungbyhed och Bjärred med alternativa biooljepannor. Allt för att säkra varmvatten och värme till våra kunder hela vintern oavsett vad som händer på den internationella gasmarknaden, förklarar Fredrik Fackler, affärsområdeschef för värme och kyla på Kraftringen.